Boşanma Davasında Karşı Dava

    17.08.2021
    1.621
    Boşanma Davasında Karşı Dava

    Boşanma davası açma sürecinde tarafların dilekçelerinde taleplerini de dile getirmeleri gerekmektedir. Bu talepler kapsamında kişilerin özellikle gerçek durumu yansıtır nitelikte gerekçeleri sunması gerekir. Karşı tarafın bu gerekçeyi kabul etmemesi durumunda kendi gerekçesini ve taleplerini sunarak bir karşı dava açmasına da imkan verilmektedir. Karşı dava açılma aşamasında bireylerin özellikle avukatlardan destek alması ve sürecin avukat gözetiminde tamamlanması boşanma aşamasının daha sorunsuz şekilde devam etmesini mümkün kılacaktır. Boşanma davasında karşı dava açma süreci oluşturulurken kişilerin kendi gerekçelerini kesin unsurlar ile ortaya koyması gerekir.

    Boşanma Davasında Karşı Dava Ne Zamana Kadar Açılabilir?

    Boşanmada karşı dava açmak isteyen kişilerin celbin kendilerine ulaşmasının sonrasında 15 gün içerisinde işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Fakat celbin kendilerine ulaşmasından kaynaklanan bir zaman kaybı olduğunun kanıtlanması durumunda bu sürecin daha uzun bir zaman dilimine yayılmasına da imkan verilmektedir. Karşı dava açma süreci içerisinde 15 günlük sürenin dolması durumunda bu gerekçe ile sürenin uzatılması için talepte bulunma hakkınız da mevcuttur.

    Boşanma Davasında Karşı Dava Açmadan Boşanma Talep Edilebilir Mi?

    Boşanma davasında karşı dava açan kişilerin kendi gerekçesi kapsamında boşanma talep etmesine imkan verilmektedir. Karşı dava açmadan itiraz etme ya da kendi gerekçenizi ortaya koyma imkanınız olmayacaktır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları kapsamında karşı davanın sadece çekişmeli olan dava türlerinde söz konusu olabileceğinin de ayrıca hatırlatılması gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davasında gerekçenin ve talep edilen unsurların kabul edilmemesi durumunda karşı dava açma hakkını size verilen 15 günlük zaman diliminde tamamlayabilirsiniz.

    Anlaşmalı boşanmalarda ise karşı davayı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Karşı dava açmak için belirli anlaşmazlıkların olması gerekir. Anlaşmalı boşanmalarda kişilerin dava açmak için oluşturdukları protokolün hali hazırda her iki kişinin de onayından geçmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda çekişmelilerden farklı olarak her iki tarafın da kesinlikle davaya bizzat katılmaları gerekmektedir. Davaya bizzat katılmamanız durumunda anlaşmalı boşanma davasının ret yanıtı alacağının bildirilmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma davasının imzalanan protokolünün her iki tarafça da herhangi bir sorun olmadan ve baskı altında kalmadan kabul edildiğinin onaylanması gerekir. Her iki tarafın da davaya gelmesi bu nedenle talep edilmektedir.

    Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Neler Sorar?

    Boşanma davası karşı dava açan kişilerin gerekçelerinin sunulması istenmektedir. Hakim neden bu tür bir davanın açıldığı, gerekçelerin neler olduğu ve karşı tarafın bu gerekçeler hakkında hangi yanıtları verdiği konusunda bilgi alır.

    Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma Nasıl Olur?

    Çekişmeli boşanma davalarında boşanma kararı genellikle ilk duruşmada çıkmaz. Çekişmeli boşanma davalarının ortalama 8 ay ya da 12 ay içerisinde tamamlanması mümkün kılınmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarının hazırlanma sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da velayet, tazminat ve nafaka konusunda hakların korunmasıdır.

    İlginizi Çekebilir; 

    https://yaseminmersin.av.tr/karsi-bosanma-davasi-acma-suresi/

    https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasi-karsi-dava-acma-suresi/

    https://yaseminmersin.av.tr/karsi-dava-acma-suresi/

    https://yaseminmersin.av.tr/bosanmada-karsi-dava-acma-suresi/

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?