
Hukuk Mahkemeleri Kanunu kapsamında dava içerisinde olan kişinin karşı dava açma süresi tebliğin davalıya ulaşma tarihinden itibaren 15 gündür. 15 günlük cevap süresi içerisinde karşı dava açılması gerekir. Cevap süresinin 1 defa uzatılma hakkı vardır. Bu Cevap süresi uzatıldıktan sonra karşı dava cevap süresi içerisinde açılmalıdır.
Karşı Dava Ne Zamana Kadar Açılabilir?
Hukuken tarafına dava açılan kişilerin karşı dava açma hakkı vardır. Karşı dava açılması için davanın devam ediyor olması gerekir. Karşı dava, dava açılan kişinin dava devam ederken karşı tarafa dava açması anlamına gelir. Karşı dava açma süresi davanın tebliğinden itibaren 15 gündür. 15 günlük cevap hakkı süresi içerisinde davanın görüldüğü mahkemeye karşı dava açılabilir. Davalının cevap hakkı süresini 1 kereliğe mahsus uzatması mümkündür. Cevap hakkı uzatılan davalı 1 ay içerisinde karşı dava açabilir.
Karşı Dava Hangi Hallerde Açılır?
Hukuk Mahkemeleri Kanununa göre karşı dava açılması için bazı hallerin oluşması gerekir. Karşı dava, adına dava açılan kişinin dava süreci devam ederken karşı tarafa aynı mahkemede dava açmasıdır. Dava açılması için dava tebliğinin ulaşması ardından 15 gün içerisinde mahkemeye başvurulması zorunludur. Karşı dava açma zamanı cevap hakkının uzatılması talebinden sonra 1 ay sonrasına kadar uzayabilir.
Boşanma Davası Karşı Dava Nasıl Açılır?
Boşanma davalarında karşı dava açılması için tek taraflı boşanma davasının açılmış olması gerekir. Dava süreci, boşanmak isteyen tarafın boşanma dilekçesi yazması ardından başlar. Davalıya tebliğin ulaşmasından itibaren 15 gün cevap hakkı vardır. Karşı dava açma süresi 15 günlük cevap hakkı süresidir. Bu süre içerisinde davanın görüldüğü Aile Mahkemesinde boşanma davası açan tarafa karşı dava açılır.
Karşı Dava Ne İşe Yarar?
Karşı dava, adına dava açılan ve suçlamalarda bulunulan kişinin hakkını savunmak ve karşı tarafın haksızlığını ispat etmek adına açabileceği davadır. Karşı dava açıldığında dava açan taraf, davalı taraf olarak nitelendirilir. Karşı dava açan taraf, hakkında yapılan suçlamaların doğru olmadığını ispatlama yükümlülüğü taşır. Her iki tarafın da dava açma nedenlerini delillerle ispatlaması gerekir.
İlginizi Çekebilir;
https://yaseminmersin.av.tr/karsi-bosanma-davasi-acma-suresi/
https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasinda-karsi-dava/
https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasina-karsi-dava-acma-suresi/