Hizmet Tespit Davası | Hizmet Tespit Davası Nasıl Açılır?

    25.10.2021
    1.001
    Hizmet Tespit Davası | Hizmet Tespit Davası Nasıl Açılır?

    Hizmet tespit davası kapsamında mahkemelerin davaları incelemeye yetkili kılınması ile gerçekleştirilmektedir. Sosyal güvenlik konusunda çalışan kişilerin haklarının korunması dahilinde alınan tedbirlerden biri olarak incelemeye alınabilmektedir. Sosyal güvenlik kurumundan sigortalı olarak işçi çalıştırmanın dışında herhangi bir adım atmak ve kayıt dışı çalışan bulundurmak kesinlikle yasaktır. Buna rağmen hala birçok firmada kayıt dışı işçi çalıştırılmaktadır. Kayıt dışı çalıştırılan kişilerin toplamda ne kadar çalıştıklarının tespit edilmesi ve buna uygun olarak da primlerinden alacakları ödeme tutarına kadar temin edilmesi üzerinde kurulu bir dava türüdür.

    Hizmet Tespit Davası Kazanılırsa Ne Olur?

    Hizmet tespit davası kazanılması durumunda hem yatırılmayan sigorta priminin iletilmesi hem de o süreç içerisinde alamadığınız emek sarf etmenize rağmen karşılığını bulamadığınız hizmet bedelinin ödenmesini kapsamaktadır. Hizmet tespit davasının 5 sene içerisinde açılması gerekmektedir. 5 sene içerisinde açılmayan hizmet davalarında daha sonrasında hak iddia etmenizin mümkün olmadığınız da bilmelisiniz.

    Alanın uzmanı olan ve daha öncesinde de bu konuda gerekli yetkinliği sergilemiş avukatlar ile iş birliği yapmalısınız. Davanın açılmasından sonuçlanmasına kadar her bir aşamada avukatınız size gerekli olan tüm yönlendirmenin yapılması için olanak sağlayacaktır. Mahkeme kararında prim gün sayısından ödeme alınmamış olan ay sayısına kadar gerekli olan tüm bilgilendirmeler yapılır. Mahkemede kazanılan hakların icra edilmesi için avukatınız çaba sarf etmeye devam edecektir. Sizin dava akışına bizzat katılmanıza gerek kalmadan sadece avukatınıza bu konuda yetki vermeniz yeterlidir.

    Hizmet Tespit Davası Hangi Durumlarda Açılır?

    Hizmet tespit davası açma süresi 5 sene ile sınırlandırılmıştır. Hizmet tespitine gerek duyacak ihlale uğradığınız senenin sonundan itibaren 5 senelik bir zaman dilimi verilmektedir. Hizmet tespit davasının açılması için kişilerin fiili olarak bir iş yerinde çalışmalarına rağmen bu iş yerinin sigorta primlerini yatırılmaması ve çalışan kişi olarak da gösterilmemesi doğrultusunda hizmet davası açılabilir. Kişilerin haklarının suiistimale uğramaması için gerekli olan tüm önlemler alınmıştır. Yargıtay hak ihlalinden geç haberdar olan kişilerin 5 senelik zaman aşlımı süresine tabi olmadan tüm olanaklardan istifade etmesini mümkün kılmaktadır. Avukatınız davaların zamanaşımı süreleri de dahil olmak üzere birçok farklı aşamada size gerekli olan desteği sunacak ve sizin yerinize gerekli olan protokolleri yerine getirecektir.

    Hizmet Tespit İçin Neler Gerekli?

    SGK hizmet tespit davası şartları konusunda yeterli datanın toplanması durumunda kanunun işçiyi korur durumda olduğu da görülmektedir. Dava açılması için gerekli olan koşullardan bazıları;

    • Hizmete dair ihlal yapıldığına dair yapmış olduğunuz şikayetin sonrasında yapılan tespitler sonunda tutulan raporların son 1 seneye ait olması gerekmektedir. 1 seneden daha eski olan raporların bu aşamada kabul görmeyeceği de belirtilmelidir. Rapor sizin lehinize olsa dahi sadece 1 senelik zaman zarfında kullanılmasına onay sunulacaktır.
    • Hizmet tespit davası kapsamında dava açma prosedüründe sadece işverenin değil aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da hasım gösterilmesi gerekmektedir.
    • Kurumun hasım gösterilmediği davalarda çıkan kararların işleme alınmayacağının da ayrıca farkında olmalısınız. Bu nedenle dava açma sürecinde tarafların bildirilmesi konusunda ayrıca dikkatli olmak gerekir.

    Avukatınız bu koşulların sağlanıp sağlanmadığından gerekli olan belgelerin derlenmesine kadar size her aşamada gerekli bilgilendirme adımlarını yerine getirecektir.

    Hizmet Tespit Dava Açma Zorunlu Mu?

    Hizmet tespit davası zamanaşımı 5 sene içerisinde gerçekleşmektedir. Hizmetten kaynaklanan hakkınızın ihlal edilmesinin üzerinden 5 sene geçmeden dava açma adımlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Kişilerin kendi haklarını korumaları maaş ve prim konusunda yaşadıkları sorunu yenmelerini istemeleri durumunda tespit davası açmak zorunludur. Bu tür bir gayesi olmayan ve sigortasız çalıştırılma konusunda koşulları kabul eden kişilerin dava açma zorunluluğu yoktur. Kamu kurum ve kuruluşları ya da özel kuruluşların hiçbir şekilde kayıt dışı çalışan kabul etmesine izin verilmemektedir. Bunun fark edilmesinin ayrıca bir cezai müeyyideye tabi olduğunun da bildirilmesi gerekir.

    Hizmet Tespit Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?

    Hizmet tespit davası kazanılırsa prim tutarının hizmet verildiği halde karşılığının alınmadığı süreci içerisinde birikmiş olan maaş tutarının iadesi söz konusu olacaktır. Hizmet tespit davasının sonucunun kesinleşmesinin sonrasında ancak bu davanın sonucundan doğacak olan haklardan faydalanmanıza olanak verilecektir. Henüz dava devam ederken bu tip hakları uygulama aşamasına geçirme fırsatınız maalesef ki olmayacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hem kendi alacaklarının korunması hem de haksızlığa uğrayan işçinin haklarının korunması için farklı yöntemler izlenebilmektedir. Bunların başında mal beyanı gelmektedir. Mal beyanı kapsamında kişilerin borçlarına yetecek kadar malları olduğunu resmi beyan ile sunmaları gerekir. Bu resmi beyan ile sunulmasının sonrasında SGK teminatta bulunulmasını da isteyebilmektedir.

    İşverenin davanın sonucuna itiraz etme hakkı da vardır. Bu noktada yaşanan ihlalin nedeni ya da çıkan kararının bütünü ile alakalı karşı çıkma durumu söz konusu olabilmektedir. iş verenlerin bu şamada alanın lideri olan avukatlık bürolarının uzman kadrolarından yararlanarak sorun yaşadıklarını düşündükleri hususları çözüme kavuşturmaları için bir fırsat verilmektedir. Sadece dava sonucuna değil bu dava sonucu sebebi ile SGK tarafından uygulanacak olan ceza hakkında da itirazda bulunma hakkınız vardır. Dava sonucunda çıkan tutarın miktarına itiraz etme fırsatınız olacaktır. İşveren ve davacı tarafından takınılacak tutum dava dosyasının kesin hükme bağlanmasının sonrasında şekillenecektir.

    Hizmet Tespit Davası Ne Kadar?

    Hizmet tespit davasının sunulan belgelerde eksiklik olup olmaması ya da dava sürecinde gelecek olan itirazlara göre ne kadar sürede tamamlanacağı değişim gösterebilmektedir. Bu konuda genel geçer bir zaman dilimi vermek mümkün olmayacaktır. Avukatınızın bu konuda sizin için gerekli olan tüm prosedür takip adımlarını yerine getireceğinden emin olabilirsiniz. Görevli mahkemeye dava dilekçesinin sunulmasının sonrasında gerekli olan tüm takim işlemleri vekalet verdiğiniz avukatınız tarafından yürütülecektir.

    Bu aşamada davanın bir boyutu da işverenin SGK tarafından yapılan değişiklikleri takip etmemesi ile alakalıdır. Kişilerin uğradıkları mağduriyetin SGK tarafından yapılan değişikliklerden iş yerinin haberdar olmaması durumunda ortaya çıkması iş verenin bu konuda idari cezaya çarptırılmasına neden olacaktır. SGK tarafından yapılan değişiklikler tüm kurumlara bildirilmektedir. Buna uygun bir yol izlemek da kurumların görev dairesindedir.

    1 Günlük Hizmet Tespit Davası Kime Açılır?

    1 günlük hizmet tespit davası belirleme adımlarında da aylarca iş yerinde çalışmış olan kişiler gibi hakları aranmaya devam edecektir. Sadece bir günlük hakkının karşılığının alınmadığı dava dosyalarının dahi alanın uzmanı olan avukatlar tarafından detaylı şekilde ele alındığı görülmektedir. Son senelerde evlere temizliğe giden şahısların dahi sadece bir SMS işlemi ile sigortalarının günlük olarak yatırılmasına olanak sunulmaktadır. Bu adımın eksik olması ve günlük işveren tarafından yerine getirilmemesi durumunda dava açmasına olanak verilmektedir. Kayıt dışı çalışan sektörlerin bu şekilde kayıt altına alınması sağlanmaktadır.

    Hizmet tespit davası kapsamında genel sağlık sigortasının yapılmamasına ilişkin de şikayette bulunulması mümkün kılınmıştır. Bu şekilde kişilerin kurum kapsamında çalışması fakat genel sağlık sigortasının yapılmaması gibi unsurlarda da direkt olarak şikayette bulunarak dava yolunun açılması için çaba sarf edebilirsiniz.

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?