
Kira tespit davası sırasında sözleşmenin zayıf tarafı olan kiracının korunması için adımlar atılmaktadır. Sözleşmenin zayıf tarafının koruma altına alınması için kira tespit davasının açılması ve tespit edilen talep edilen kira bedelinin evin durumu ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bu şekilde kişilerin haklarının haksız bir biçimde belirlenen kira tutarı ile gasp edilmesinin de kesin olarak önüne geçilmiş olacaktır. Kiracı ve ev sahibi arasında ilişkilerin düzenlenmesi konusunda son senelerde atılan adımların kiracıyı korumaya yönelik olduğunun da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Bu noktada kiracıların mağdur edilmemesi için haksız yere evin tahliyesinin istenmesi gibi hususların da olabildiğince ortadan kaldırılması için tedbirler alınmış durumdadır.
Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır?
Kira tespit davası açma aşamasında kişilerin ev sahibi tarafından belirlenmiş olan kira bedelinin uygun olmadığını düşünmesi durumunda kira tespit davasını açma hakkını saklı tutmaktadır. Bu noktada kira tespit davası açarken bu konuda uzman olan avukatlardan destek almanız sizin için çok daha mantıklı olacaktır. Kira tespit davasının açılma sürecinde daha öncesinde bu tür davalarda olumlu yanıt alan kişilerin tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Dava geçmişi ve başarıları hakkında bilgi alarak avukatınızı belirleyebilirsiniz. Kira tespit adımlarını tamamlarken en temel kıstas üretici fiyat endeksi olarak belirlenen oranın üzerinde bir kira artışının belirlenmesinin mümkün olmadığıdır. Kişilerin üretici fiyat endeksi kapsamında yapmış olduğu zamlara ise itiraz edilmesi söz konusu değildir. Sözleşme yenileme tarihinde ev sahiplerinin sözleşme bağlayıcı olmak koşulu ile üretici fiyat endeksi aralığında talepte bulunma hakkı vardır. Bu noktada dileyen kiracıların konutu boşaltma imkanı da vardır. Herhangi bir kısıtlama meydana getirilmemiştir. Dilediğiniz gibi seçim adımlarını tamamlamanıza imkan tanınır.
Kira Tespit Davası Masraflarını Kim Öder?
Kira tespit davası kapsamında davayı hangi taraf açtıysa kira tespit davasının bedelini ödemek zorunda olan taraf da o olacaktır. Bu noktada maddi masraflar kapsamında avukatın talep ettiği tutarın da belirtilmesi gerekir. Dileyen kişiler ödeme adımı ve davanın seyri için avukat ile bir sözleşme yapma hakkını da saklı tutmaktadır.
Kira Bedeli Hakim Tarafından Kaç Yılda?
Kira tespit davasının açılması için kiracı ev sahibi ilişkisinin beş seneden uzun olması gerekmektedir. 5 seneden uzun bir kiracılık durumu olması söz konusu olursa kişilerin kira bedelinin tespiti için dava açmalarına imkan verilmektedir. Bu konuda bir kısıtlama söz konusu olmayacaktır.
Kira Tespiti Davası Nerede Açılır?
Kira tespit davası da dahil olmak üzere taşınmaz mallar ile alakalı olan davaların sulh hukuk mahkemelerinde açılması gerekmektedir. Alanının uzmanı olan ve tecrübeli bir avukat ile iş birliği yapmanız durumunda davanın açılması ve davanın ilerleyiş süreci ile alakalı anında bilgilendirileceksiniz. Bu konuda sizin herhangi bir prosedürü takip etme durumunuz olmayacaktır.
İlginizi Çekebilir;
https://yaseminmersin.av.tr/menfi-tespit-davasi/