İştirak Nafakası Nedir ?

    30.04.2022
    1.630
    İştirak Nafakası Nedir ?

    İştirak nafakası almak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken koşullar nelerdir? İştirak nafakası nasıl hesaplanır? İştirak nafakası almak için dilekçe nasıl hazırlanmalıdır? İştirak nafakası hangi durumlarda kesilir? Bu soruların yanıtlarını en güncel mevzuatlar ile derledik ve sizin için hazırladık! İşte iştirak nafakasına ilişkin tüm detaylar!

    2023 İştirak Nafakası

    İştirak nafakası velayeti almayan tarafın çocuğun bakımının sağlanması için vermesi gereken tutar olarak da tanımlanmaktadır. Velayet boşanma sonrası bir tarafta kalacaktır. Bu tarafın kim olacağına mahkeme çocuğun üstün iyiliğini göz önünde bulundurarak karar verecektir. Üstün iyiliğin belirlenme sürecinde çocuğun da fikri alınabilir. 8 yaşından büyük olan çocukların bu aşamada fikri alınabilmektedir. İştirak nafakasına dair dikkate alınması gereken hususlar;

    • İştirak nafakası velayet sahibi olmayan tarafın ermesi gereken adından da anlaşılacağı gibi bakıma ve çocuğun eğitim giderlerine katılım sağlaması iştirak etmesi için belirlenecek olan tutardır.
    • İştirak nafakasının kişilere bağlanabilmesi için herhangi bir başvuruda bulunulmasına gerek yoktur. Dava açmanız da gerekmeyecektir. Ayrıca iştirak nafakası velayet davalarının bir parçası olarak belirlenecek ve kişilere sunulacaktır. Çocuğun haklarının korunması ve velayet sahibi olan tarafın tek sorumlu olarak yükü üstlenmemesi için bu tip bir prosedür belirlenmiştir.
    • İştirak nafakasına karar verilmesi kapsamında Aile Mahkemesi sorumluluğu üstlenmektedir. Farklı bir mahkemeye nafaka konusunda başvurulması durumunda görevsizlik kararının verilebileceği de bilinmelidir.

    Bu detaylar ve boşanma süreci nafaka talep adımlarına dair sorun meydana gelmemesi için alanında uzman olan ve öncesinde de dava sonuçlarında pozitif sonuçlar elde eden hukuk büroları ile iş birliği kurmalısınız.

    İştirak Nafakasının Azaltılması

    İştirak nafakası kapsamında belirtilen tutarın ödeme yapacak olan kişinin ödeme gücünün üzerinde olması durumunda bu iştirak nafakasının azaltılması için talepte bulunulması mümkün kılınmaktadır. İştirak nafakasının azaltılması konusunda gelen davalar çoğunlukta değildir. Bunun tam aksine dava açılarak tutarın büyüyen çocuğun ihtiyaçları ile örtüşmediğini belirterek artırılmasını sağlamak ana amaçtır. Azaltılması için açılan davalar iştirak nafakasını ödeyen kişilerdir. Artırılması için dava açabilecek olan kişiler ise vasi, velayet sahibi ya da çocuğun mali işlerini yönetmek için atanan kayyım olabilir.

    İştirak Nafakası Ne Kadar 2023

    İştirak nafakası kapsamında her boşanma sonrasında çocuklara bağlanan standart bir tutar söz konusu değildir. Bunun tam aksine çocukların ihtiyaçları, yaşanan şehir, ödeme yapacak olan kişinin maddi durumu, çocuğun eğitim aldığı ortam gibi hususlar da göz önünde bulundurularak tutar belirlenecektir. Bu tutarın ödenmemesi durumunda icra için başvurulabilir. Fakat ödeme yapması gereken kişinin icraya tabii olacak ve el koyulacak bir malı olmadığı durumlarda kişilerin eli boş kalacaktır. Tüketilecek herhangi bir başka hukuki yol olmayacaktır. Bu nedenle çocukların ihtiyaçlarının karşılanması ve ödeme yapacak olan kişilerin de zor durumda kalmaması için ödeme gücü göz önünde bulundurularak tutar belirlenecektir.

    İştirak Nafakası Hesaplama 2023

    İştirak nafakası senelik TEFE TÜFE oranlarına göre dahi artış gösterebilmektedir. Çocuklar için bebeklik döneminde bağlanan iştirak nafakası ile üniversite çağında bir çocuğun alacağı nafakanın aynı seviyede olmayacağının belirtilmesi gerekir. İştirak nafakası kapsamında katılım sorunsuz sağlanması ve çocuğun en azından maddi bakımında söz sahibi olmak katılım sağlamak için ortak bir ödeme günü belirlenmelidir. Bu belirleme mahkeme tarafından da isteğe bağlı olarak atanacaktır. Bu ödemenin yapılmasında aksama olması durumunda ihtar gönderme gibi biri hak vardır. Mahkemeler ödeme zorluğu çıkmaması adına mal varlığı, aylık kazan, sigorta durumu gibi tüm detayları göz önünde bulundurarak iştirak nafakasının tutarına karar vermektedir. Her alanda olduğu gibi nafaka belirleme adımında da çocukların üstün iyiliğinin gözetilmesi için çaba sarf edilmektedir.

    İştirak Nafakası Dilekçe Örneği

    İştirak nafakası bağlatmak için kişilerin herhangi bir dilekçe sunmasına ya da ayrıca bir dava açmasına gerek kalmayacaktır. Velayetin belirlendiği dava kapsamında velayeti almayan kişinin ödemesi gereken iştirak nafakası anında belirlenecektir. İştirak nafakası kapsamında artış ve azalış için ise gerekçeleri sunarak ayrıca talepte bulunma hakkınız vardır. Aile Mahkemesine ve nafaka davalarına ilişkin daha öncesinde başarılar elde etmiş olan avukatlardan hukuki destek almak bu konuda oldukça verimli olacaktır. Avukatlık Bürolarına dair bu alanda başvuran kişilerin dava sonucuna dair yaptıkları yorumlar da incelemeye alınabilir.

    İştirak Nafakası Nasıl Hesaplanır?

    İştirak nafakası senenin enflasyon tutarı, çocuğun eğitim aldığı kademe, ödeme yapacak olan kişinin maddi durumu, aylık kazandığı tutar, mal varlıkları göz önünde bulundurularak tutara karar verilecektir. Her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir tutarın belirlenmesine karar verilmektedir. İştirak nafakası hesaplama sürecinde kişilerin özellikle talepleri ve çocukların öğretim seviyeleri ana değişken olmaktadır. Bu aşamada ilköğretim kademesinde olan bir çocuk ile üniversitede eğitim gören bir çocuğun aynı seviyede iştirak nafakası alması zaten mantıklı ve makul olmayacaktır. Seneler içerisinde değişen ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak artırılma talebinde bulunulması da mümkün kılınmıştır.

    İştirak Nafakasının Kaldırılması

    İştirak nafakası kaldırılması belirli temel sebepler ile uygulanabilmektedir. Bu nafakanın kaldırılması için gerekli olan koşullar;

    • 18 yaşını dolduran bir çocuğun eğitim hayatının sürmemesi durumunda iştirak nafakasının ödenmesi gerekli olmayacaktır.
    • Çocuğun evlenmesi de iştirak nafakasının kesilmesi için yeterli bir sebeptir. Bu koşulların devam etmesine rağmen usulsüz bir biçimde iştirak nafakasının alınması durumunda, karşı taraf şikayetçi olursa bunun da önemli bir dava konusu olduğu belirtilmelidir.
    • Nafaka ödemesi yapan ebeveynin vefat etmesinin sonrasında iştirak nafakası da kesilecek ve ödeme son bulacaktır.

    Nafakanın haksız yere kesilmesi durumunda ayrıca bir dava açarak ret talebinde bulunabilirsiniz. Çocuğun eğitim hayatı sürdüğü müddetçe bu nafakayı da hak ettiği belirtilmelidir. Ödenen nafakanın velayet sahibi olan ebeveyn tarafından suiistimal edilmesi durumu da sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu tür bir durumda hem çocuk hem de ödeme yapan ebeveyn tarafından şikayet edilmesi söz konusudur. Gerçekten ebeveynin iştirak nafakasını suiistimal ettiği fark edilirse çocuğun mali adımlarının takip edilmesi için kayyım atanmasına da karar verilebilir. Bu yönde alınmış örnek dava kararları vardır.

    Bir nafaka tutarının artırılmasına yönelik alınan örnek dava kararları da detaylı şekilde incelendiği zaman çocuğun iyiliğinin üst noktada tutulduğu görülmektedir. Örneğin bir dava dosyası kapsamında 400 lira alan bir çocuğun iştirak nafakasının artırılması için talepte bulunulmuş fakat taraf bunu reddetmiştir. İştirak nafakası alan çocuk ve ebeveynin tarafı ise karşı tarafın sahip olduğu arabanın modeli üzerinden mahkemeye itirazda bulunmuştur. Bu arabanın iştirak nafakasını ödeyemeyecek durumda birine ait olamayacağı üzerinden değerlendirmeler yapılmış ve miktarın ödenebileceğine karar vererek artırma kararı alınmıştır.

    İlginizi Çekebilir;

    https://yaseminmersin.av.tr/geriye-donuk-nafaka/

    https://yaseminmersin.av.tr/yoksulluk-nafakasi/

    https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasi-reddedilirse-ne-olur/

    https://yaseminmersin.av.tr/ecrimisil-odeyenlerin-haklari-2022/

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?