Geriye Dönük Nafaka

    20.08.2021
    2.065
    Geriye Dönük Nafaka

    Geriye Dönük Nafaka; Boşanma davalarında her iki tarafın nafaka talep etme hakkı vardır. Nafaka hak edilmesi halinde kararın karşı tarafa tebliğinden itibaren sorumluluğu başlar. Nafaka ödemesi gerçekleştirilmezse ödeme sorumluluğu olan kişinin mallarına haciz konulur. Nafakanın ödenmemesi halinde ödemeyen kişi hakkında hapis kararı çıkabilir.

    Geçmişe Dönük Nafaka Davası Açılır Mı?

    Geriye dönük alınması için İcra Ceza Mahkemesi‘ne nafaka ödemekle yükümlü kişinin şikayet edilmesi mümkün değildir. Nafaka, adi alacak durumunda olduğu için nafaka ödemekle yükümlü kişiye icra takibi başlatılabilir. Nafaka son 10 yıllık biriken nafaka kadar alınabilir. Nafaka alacağı birinci sırada yer alır. Bu nedenle ödemekle yükümlü tarafın mallarına ve maaşına icra konulması mümkündür. İcra Dairesi aracılığı ile nafaka borcunun 7 gün içerisinde ödenmesi adına icra takibi başlatılmalıdır. İcra takibi başladıktan sonra nafaka ödemekle yükümlü tarafın mallarında haciz varsa nafaka alacağı öncelikli olduğu için nafaka ödenecek tarafa verilir.

    Yardım Nafakası Geriye Dönük İstenebilir Mi?

    Yardım nafakası boşanma gerçekleştikten sonra muhtaç duruma düşecek eş için verilen nafakadır. Yardım nafakasının çocuklar reşit olana kadar ödenmesi gerekir. Nafakanın ödenmemesi halinde son 10 yıllık nafakanın ödenmesi için icra takibi başlatılabilir. Geçmişe dönük nafaka icra takibi ile alınabilir. Nafaka öncelikli alacak olduğu için kişinin mal varlıklarına ve maaşına haciz konulabilir.

    Baba Nafaka Ödemezse Ne Olur?

    Boşanma davasında her iki eşin de nafaka isteme hakkı vardır. Nafaka, eşlerin statülerine göre belirlenir ve mahkeme kararı verildiği andan itibaren nafaka ödemekle yükümlü kişinin sorumluluğu başlar. Baba nafaka ödenemezse geriye dönük alınması için icra takibi başlatılabilir. Baba nafaka ödememesi durumunda 3 aya kadar tazyik hapsi cezası alır.

    Yardım Nafakasını Kimler Talep Edebilir?

    Yardım nafakası talep etme hakkı boşanma davasında her iki eş için de vardır. Eşlerden birinin boşanma sonucunda yoksul duruma düşmesi, geçimini sağlayacak geliri olmaması halinde yardım nafakası talep etme hakkı vardır. Devlet, boşanma sonucunda yoksul duruma düşecek tarafın haklarını korur. Yardım nafakası her iki tarafın statüsüne göre belirlenir.

    İlginizi Çekebilir;

    https://yaseminmersin.av.tr/geriye-donuk-nafaka-iadesi/

    https://yaseminmersin.av.tr/geriye-donuk-nafaka-davasi-nasil-acilir/

    https://yaseminmersin.av.tr/aldatan-ese-nafaka/

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?