Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse

21.08.2021
9.431
Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse

Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse bu durum çekişmeli boşanma davası olarak devam edecektir. Çekişmeli boşanma davasında bir kişinin boşanma gerekçesinin kabul edilmesi durumunda karşı tarafın ret yanıtı vermesi ve evliliği sürdürmek için talepte bulunmasının bir anlam ifade etmeyeceğinin de ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Kadının boşanma davası açması sürecinde evliliğin neden sona ermesini istediği ile alakalı gerekçeyi eksiksiz bir biçimde bildirmesi gerekmektedir. Bu gerekçenin mahkeme tarafından kabul görmesi durumunda boşanma davasının sonuçlanması ile alakalı bir aksaklık meydana gelmeyecektir.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse davanın anlaşmalı olarak devam etmesi mümkün olmayacaktır. Bu dava çekişmeli olarak normalden çok daha uzun bir dava sürecine yayılarak devam edecektir. Kişilerin boşanmak istememeleri durumunda mahkemenin gerekçeyi yeterli görmemesi durumunda davayı bir sonraki celseye ertelemesine de karar verilebilir. Bu durum fiili olarak ayrı yaşama gerekçesine kadar ilerleyebilir. Fiili olarak 3 sene ayrı yaşayan kişilerin boşanmasına karar verilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?

Çekişmeli boşanma davasında tarafların neden boşanmak istedikleri gerekçeli olarak sunulmalıdır. Bu gerekçenin taraflardan biri tarafından kabul edilmemesi durumunda neden kabul etmediklerine ilişkin de bilgi vermeleri istenmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında en temel sorunların başında nafaka gelmektedir. Nafaka tutarının belirlenmesi, ödeme sıklığı anlaşmazlığa neden olan hususlar arasındadır. Hakimin bu aşamada ihtiyaçlar dahilinde ve karşı tarafın da ödeme gücü mukabilinde belirleme yaptığının bildirilmesi gerekir. Belirlenen nafakanın ödenmemesi durumunda bunun icra yolu ile alınmasına da karar verilebilmektedir. Tarafın icraya tabi tutulacak malının bulunmaması durumunda zorlama hapsi gündeme gelecektir. Zorlama hapsi ile beraber çekişmeli boşanma davasının nafaka tutarının karşılığı dahilinde hapis cezası dahi verilebilmektedir.

Kadın Erkeğe Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir?

Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse bu durum çekişmeli olarak devam edecektir. Kadının boşanma davası açması durumunda gerekçe ile beraber neden boşanmayı talep ettiğini idile getirmesi gerekmektedir. Tarafların boşanma taleplerini dile getirirken gerçek durum ile örtüşür unsurların belirlenmesi gerekir. Kadınların bakıma muhtaç olan çocukların velayetini alma konusunda avantajlarının olduğu da belirtilmelidir.

Boşanma Davasını Hangi Taraf Açmalı?

Boşanma davasının hangi tarafın açması gerektiği ile alakalı kesin bir kural bulunmamaktadır. Boşanmayı talep eden tarafın dava açabileceği gibi her iki tarafın da bu konu hakkında fikir birliğine vararak boşanma davasını devam ettirebileceği de belirtilmelidir. Anlaşmalı boşanma davası olarak tanımlanan her iki kişinin de bu konuda hem fikir olması durumu tarafların çatılmaya neden olan temel hususlarda anlaştıkları manasına gelmektedir. örneğin velayet ya da nafaka bu konuda en sık dile getirilen hususlar arasında yer almaktadır. Boşanma davasının açılma sürecinde de anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanır ve her iki taraf da bu dilekçeye onay verdiklerine dair bilgilendirmeyi sunar.

İlginizi Çekebilir;

https://yaseminmersin.av.tr/anlasmali-bosanmada-durusma-gunu/

https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasina-hangi-mahkeme-bakar/

https://yaseminmersin.av.tr/hangi-hallerde-bosanma-olmaz/

Ziyaretçi Yorumları (1)

Whatsapp
Av. Yasemin Mersin
Av. Yasemin Mersin
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?