
Aile bireylerinin vefatı doğanın gereği kaçınılmaz bir durum olabilmektedir. Belirli bir süre yas çekilse de ardından miras mevzusu konuşulmaya başlanmaktadır. Konu miras olduğu zaman kardeşlerin bir anlaşmaya varması beklenmektedir. Kardeşleri ile ailesinin mirasını bölüşmede payından feragat etmek isteyen kişiler kardeşler arasında mirastan feragat sözleşmesi örneği araştırması yapmaktadır. Ancak kardeşler arasında mirastan feragat sözleşmesi örneği şeklinde bir sözleşme bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise feragat işleminin miras sahibi ve mirasçı arasında yapılabilecek bir işlem olmasından kaynaklıdır.
Kardeşler arasında mirastan feragat sözleşmesi bulunmamasından kaynaklı olarak yapılması gereken bir işlem bulunur. Mirasçı kardeş, miras hakkının temliki sözleşmesi sayesinde miras üzerindeki haklarını bir kişiye, başka bir kardeşe ya da başka kardeşlere verebilmektedir.
Mirastan feragat sözleşmesi nereye yapılır?
Mirastan feragat etmeyi istemenin pek çok sebebi olabilir. Ancak bu işlemleri yapmak için resmi kurumlara başvurmak gereklidir. Mirastan feragat etmek için başvuru yapılabilecek iki yer bulunur ve bu işlemler Noter ya da Sulh Hukuk Hâkimi huzurunda yapılabilir.
Miras payının devri nasıl yapılır?
Miras payının devri sözleşmesi 3. kişiye devir yapılacak ise noter huzurunda yapılabilmektedir. Ancak bir başka mirasçıya devir işlemi yapılacak ise adli yazılı olması gerekmektedir.
Ancak miras payının devri yapılacağı zaman miras işleminin açılmış olması lakin paylaştırılmasının yapılmamış olması gereklidir.
Mirastan feragat sözleşmesi noterde yapılır mı?
Kardeşler arasında mirastan feragat sözleşmesi örneği; Miras hakkı bulunan kişiler gerekli sebepler ile mirası feragat etmek isteyebilir. Başlıca mirası feragat etmek için sebep olarak başka bir mirastan yararlanmasına engel oluyor oluşu olabilir. Bu sebepler ile miras feragat sözleşmesi yapılmalıdır.
Miras feragat sözleşmesinin Türkiye’de yapılabileceği iki şekil vardır. Öncelikle Sulh Hukuk Hâkimi huzurunda mirastan feragat işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Ancak bu işlemin bazı durumlarda yoğunluk sebebinden dolayı uzaması söz konusu olabilir. Bu durumlar için bir diğer seçenek bulunmaktadır. Aynı şekilde mirastan feragat etmek isteyen kişiler, Noter huzurunda mirastan feragat ettiklerine dair belge talep edebilir. Ancak bu belgenin Noter onaylı olması önem taşır.
İlginizi Çekebilir;
https://yaseminmersin.av.tr/mirastan-feragat-sozlesmesi-ornegi/
https://yaseminmersin.av.tr/kardesler-arasinda-mirastan-feragat/
https://yaseminmersin.av.tr/kardesler-arasi-mal-paylasimi-davasi-ne-kadar-surer/
Merhaba Yasemin Hanım,
Mirastan, iki taraf karşılıklı olarak, ve koşulsuz ivazsız olarak feragat sözleşmesi, noter onaylı olmazsa geçersiz midir ?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Murat Bey,
0 530 526 92 02 numarasından ulaşabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.