Evlilikte Yıpranma Payı

18.08.2021
10.835
Evlilikte Yıpranma Payı

Evlilikte yıpranma payı evliliğin kişilerde bıraktığı maddi manevi hasara karşılık gelmektedir. Yıpranma payının özellikle kadınlar tarafından ortaya koyulan bir kavram olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir. Evliliğin sonlandırılmasına karar verilirse bu yıpranma payı üzerinde durularak kişilerin maddi manevi tazminat talep etmesi de söz konusu olabilmektedir. Evliliğin sonlandırılması sırasında sadece nafaka değil aynı zamanda bu tip maddi manevi tazminatların da talep edilmesi bir ödül ya da ceza istemi değildir.

Kişilerin evliliklerinin sonlandırılması akabinde sosyal ya da ekonomik olarak herhangi bir sorun yaşamadan ve evliliğin kendilerine verdikleri hasarlardan azade olarak evliliğin sonuçlandırılması ana amaçtır. Tazminat talep adımlarında hem zararın giderilmesi hem de karşı tarafın ödeme gücü mukabilinde bir başvurunun yapılması ana unsurların başında gelmektedir. Bu noktada ödenemeyecek kadar yüksek bir tazminata karar vermek her iki tarafın da mağdur edilmesine neden olmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Zaman Sonuçlanır?

Evlilikte yıpranma payı da talep ettiğiniz anlaşmalı boşanma davasının hem sizin hem de eşinizin davaya katılması durumunda sadece tek celse içerisinde sonuçlanması sağlanmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında her iki tarafın da mahkemede hazır bulunarak boşanma davası açmak istediklerini bildirmeleri gerekmektedir. Protokolü herhangi bir zorlama olmadan kabul ettiklerini de iletmeleri gerekir. Anlaşmalı boşanma süreci içerisinde mahkemeye katılım sağlanmaması durumunda başvurunun ret yanıtı alacağının da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir. Çekişmeli boşanmalarda ise dava sürecinin çok daha uzun süreceği bildirilmelidir. Dava sürecinin uzamaması için tarafların temel konular hakkında fikir birliğine varmış olması gerekir.

Evlilikte Yıpranma Payı; Karşı Dava Nasıl Açılır?

Eşinizin yıpranma payı talep ederek belirli gerekçeler ile açmış olduğu boşanma davasına karşı dava ile yanıt verme hakkınız bulunmaktadır. Eşinizin açtığı davada belirlenmiş olan gerekçenin kabul edilmediğini bildirmeniz gerekmektedir. Bu noktada sizin karşı dava açarak yeni bir gerekçe sunmanız istenmektedir. Yeni bir gerekçe sunulurken karşı dava açmak için size 15 gün gibi bir süre verilmektedir. Bu 15 günlük süre içerisinde karşı davanızın açılması sağlanacaktır. Size celbin geç iletilmesi durumunda 15 günlük sürenin geçtiğini bildirerek karşı dava açma hakkınızın tarafınıza iade edilmesini de talep etme fırsatınız olacaktır.

Anlaşmalı Boşanmada Tazminat Belirleme

Evlilikte yıpranma payı konusunda anlaşmalı boşanmalarda bir tutar belirlenmektedir. Bu tutarın ödenmesi için herhangi bir zorluk çıkarılmayacağı da protokole konularak taahhüt edilmektedir. Daha sonrasında kişilerin tazminat belirleme adımlarında itiraz ederek miktarı yükseltmek istemesi durumunda anlaşmalı boşanma protokolünün bozulması gerekecektir. Anlaşmalı boşanmada tazminattan nafakaya kadar daha birçok alanda kişilerin isteklerinin her iki tarafça da kabul edilmesi sağlanır. Kişilerin anlaşmalı boşanma süreci ile evliliklerine son verebilmeleri için en az 1 sene boyunca evli kalmaları gerekmektedir. Evliliğin en az bir sene boyunca sürmemiş olması durumunda anlaşmalı boşanma davası açılmasına imkan verilmeyecektir.

İlginizi Çekebilir; 

https://yaseminmersin.av.tr/umraniye-bosanma-avukati/

https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma/

https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi-ne-kadar-surer/

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Yasemin Mersin
Av. Yasemin Mersin
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?