Tek taraflı boşanma, eşlerden birinin evlilik birliğini sonlandırmak için kanunen uygun gerekçelerle boşanma davası açmasıdır. Bu davalar çekişmeli boşanma davaları olarak Aile Mahkemesi tarafından görülür. Dava açılması için boşanmak isteyen eşin boşanma sebeplerini ispatlama yükümlülüğü vardır.
Tek Taraflı Boşanılır Mı?
Evlilik birliğini sonlandırmak için eşlerin anlaşmaları ve anlaşmalı boşanma davası açarak boşanması mümkündür. Eşlerden birinin çekişmeli boşanma davası açma hakkı vardır. Tek taraflı davanın açılması için boşanmak isteyen tarafın yasalara uygun bir boşanma sebebi olması gerekir. Genel ya da özel sebeplerden birinin olması halinde tek taraflı boşanma davası açılabilir.
Tek taraflı davanın açılması için boşanma dilekçesi yazılmalıdır. Dilekçede eşlerin adı, soyadı, kimlik numarası olmalıdır. Evlilik birliğinin sonlandırmak için gerekçelerin sıralanması, hukuki dayanağının gösterilmesi ve kanıtların olması gerekir. Boşanmak isteyen kişi, boşanma gerekçesini ispatlaması halinde boşanma davası sonuçlanır. Tarafların kanıtların, delillerinin yetersiz olması, boşanma sebeplerinin kanunen geçersiz olması halinde dava reddedilir.
Tek Taraflı Boşanma Kaç Ay Sürer?
Bu boşanma çekişmeli boşanma davası anlamına gelir. Çekişmeli boşanma davalarında eşler arasındaki anlaşmazlıklar hakim kararına bağlıdır. Boşanmak isteyen tarafların anlaşmazlık yaşadıkları hallerde haklılığını ispat etmesi gerekir. Bu davalar 7-8 aya kadar uzayabilir.
Tek Taraflı Dava Nedir?
Tek taraflı boşanma davası eşlerden birinin boşanmak isteyerek boşanma dilekçesi yazmasıdır. Boşanma dilekçesinde bulunan kanıtlar, deliller ve şahitlerin ifadelerine göre eşler arasındaki anlaşmazlıklar mahkeme kararına bırakılır. Bu davanın sonuçlanması için dava açan tarafın ispat yükümlülüğü vardır. Kanunen uygun bir boşanma sebebinin sunulması ve bu durumun kanıtlanması halinde boşanma davası sonuçlanır.
Aynı Gün Boşanma Olur Mu?
Boşanma davalarının aynı gün olması mümkün değildir. Anlaşmalı boşanmak isteyen kişiler için mahkeme gün verir ve dava o gün içerisinde görülür. Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede sonuçlanır. Çekişmeli boşanma davalarında ise süre daha uzundur. Bu davalarda tarafların arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için iki tarafın da kanıtlarının olması gerekir. Kanıtların sunulması, şahitlerin dinlenmesi sonucunda dava sonuçlanır. Çekişmeli boşanma davaları 8 ay sürebilir.
İlginizi Çekebilir;
https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-olur-mu/
https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi-dilekce-ornegi/
https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi-nasil-acilir/