Ölümlü Trafik Kazası Cezası

    05.09.2021
    13.138
    Ölümlü Trafik Kazası Cezası

    Ölümlü Trafik Kazası Cezası; Anayasaya göre ölümlü trafik kazaları için 7 yıla kadar hapis cezası verilir. Ölen kişinin ailesi, diğer tarafa maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ölümlü trafik kazasında verilecek ceza kusursuzluğun niteliğine göre belirlenir. Kasten işlenen suçlarda 1 yıldan uzun süreli cezalar, para cezasına çevrilmez.

    Ölümlü Trafik Kazası Cezası Paraya Çevrilir Mi?

    Trafik kazası sonucunda ölüm meydana geldiğinde dava Ağır Ceza Mahkemesinde açılır. Ölümlü trafik kazası cezası en çok 7 hapis cezasıdır. Bu davalarda 7 yıldan daha uzun hapis cezası verilmez. Hapis cezasının para cezasına çevrilmesinde kusursuzluğun niteliğine bakılır. Kasten işlenmiş suçlarda 1 yıldan uzun süreli hapis cezası paraya çevrilmez. 1 yıl veya daha az süreli hapis cezası paraya çevrilebilir.

    Ölümlü Kazada Ne Olur?

    Ölümlü trafik kazasında ölüme sebebiyet veren tarafa en çok 7 yıl hapis cezası verilir. Ölümlü trafik kazası cezası kusursuzluğun niteliğine göre belirlenir. Kasten işlenen suçta verilecek 1 yıldan uzun süreli hapis cezalarının para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. 1 yıl veya daha az verilen hapis cezalarının para cezasına çevrilmesi mümkündür. Ölümlü kazada karşı tarafın ailesinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır.

    Ölümlü Trafik Kazasında Kan Parasını Kim Öder?

    Kan parası, kanunen düzenlenmiş bir kavram olmayıp halk arasında tazminat davası için kullanılan kavramdır. Ölümlü trafik kazasında dikkatsizlik sebebi ile veya kasten kazaya sebep olunması halinde kazaya sebebiyet veren tarafa maddi ve manevi tazminat davası açılması mümkündür. Tazminat davası ölen kişinin ailesi tarafından açılabilir. Maddi ve manevi tazminat parasını kazaya sebebiyet veren taraf öder.

    Ölümlü Trafik Kazalarına Hangi Mahkeme Bakar?

    Ölümlü trafik kazalarında yetkili mahkeme Ağır Cezası Mahkemesidir. Ölen kişinin ailesi Ağır Ceza Mahkemesinde müracaat ederek maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ödenecek tazminat kusurlu kişinin maddi gelirine göre belirlenir. Tazminat davası açılması için kazaya sebebiyet veren tarafın hayatta olması gerekir. Ölen tarafın kazaya sebebiyet vermiş olması tazminat alınmasına engel olacak sebeplerden biridir. Ölümlü trafik kazasında ceza en çok 7 yıl hapis cezası olacak şekilde verilir.

    Ölümlü Trafik Kazasında Ehliyet Kaç Yıl Alınır?

    Ölümlü kazalarda ceza farklı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Bir kişi, ölümle sonuçlanmış bir trafik kazasında, asli olarak tanımlanmış kusuru işlemesi halinde onun sürücü belgesine el koyulur ve bu da 1 yıl şeklinde ifade edilmiştir. İlgili sürenin dolmasının ardından ehliyet geri alınır.

     

    Ölümlü Trafik Kazası Davaları Ne Kadar Sürer?

    Ölümlü kazanın ardından ortaya çıkan dava süreçlerinde zaman farklılık arz eder. Genellikle en az 1.5 sene en çok ise 3 yıl olduğunu söylemek lazım. Ancak mağdur olan kişiye daha farklı bir hak da tanınmıştır. Bu, sigorta tahkim komisyonuna yapılacak olan başvurudur. Böylelikle davanın süresi kısalır.

    Trafik Kazasında Ölen Varsa Cezası Ne Kadar?

    Trafik kazası söz konusu olduğunda ölen ya da ölenler varsa buna göre bir ceza verilir. Hukukumuz içinde bu ise 7 sene olarak ifade edilmiştir. Yani kusurlu olan ve ölüme sebep olan kişi maksimum 7 yıla kadar hapis cezası alabilmektedir. Bu noktada kesinlikle davanın asliye hukuk mahkemesi üzerinden, dilekçe sunularak ve kurallara uygun bir biçimde açılması önem arz eder.

    İlginizi Çekebilir;

    https://yaseminmersin.av.tr/is-kazasi-ceza-davasi/

     

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?