Boşanma Davası Nasıl Açılır? | Boşanma Davası Açma 2023

30.09.2021
1.472
Boşanma Davası Nasıl Açılır? | Boşanma Davası Açma 2023

Boşanma davası nasıl açılır; Boşanma davası açmak için gerekçenin de içerisinde yer aldığı dava dilekçesinin mahkemeye sunulması ile mümkün kılınmaktadır.
Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli şekilde sürdürülebilmektedir. Kişilerin anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için en az 1 sene boyunca evli kalmaları gerekmektedir. Ayrıca anlaşmalı boşanmalarda her iki tarafın da mahkemede hazır bulunmaları istenir. Bir tarafın dahi gelmemesi durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşmeyecektir.

Boşanma Davası Açmak İçin Ne Yapmalıyım?

Eşime boşanma davası açmak istiyorum; boşanma davası açmak isteyen kişinin mahkemenin tevzi bürosuna gerekli olan dilekçeleri vermesi ve bunun için gerekli olan harç masraflarını da ödemesi gerekmektedir. Boşanmayı açan kişi mahkeme açma harç masraflarından kendi sorumlu olacaktır. Boşanma davasında görevli mahkemeler Aile Mahkemeleri olarak belirlenmiştir. Bunun dışında bir mahkemeye başvuru yapılması durumunda görevsizlik kararı çıkacak ya da en baştan boşanma başvurusunun kabul edilmesi engellenecektir.

İnternetten Boşanma Davası Açılıyor Mu?

Boşanma davası nasıl açılır 2023; boşanma davasını yapılan son güncellemeler ile online şekilde açmanıza da imkan verilmektedir. Bu adım için kişilerin avukatlardan destek alması gerekir. Ancak avukatınızın erişimi olan UYAP sisteminden e-imzalı şekilde yapılan başvuru ile boşanma davasının açılmasına olanak tanınmaktadır. Boşanma dava dilekçesi e-imzalı şekilde hazırlanacak ve boşanma süreci de başlatılmış olacaktır. Kişilerin kendi kendilerine UYAP sistemi üzerinden boşanma davası açmasına ise izin verilmeyecektir.

Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Başvurulur?

Hızlı boşanma davası nasıl açılır; boşanma davası açmak isteyen kişilerin Aile Mahkemeleri üzerinden işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu noktada anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma türleri aracılığı ile sürecin nasıl ilerleyeceği kesinleşecektir. Anlaşmalı boşanmalarda her iki tarafın da onay verdiği bir ortak protokol hazırlanır. Nafaka, tazminat ya da çocukların velayeti gibi unsurlar anlaşmalı boşanmanın bu anlaşma metninde kesinlik kazanır.

Anlaşmalı boşanma türünde her iki tarafın da mahkemede hazır bulunması istenmektedir. Bu şekilde her iki tarafın da hazırlanan ortak dava anlaşma metnini kendi rızaları ile kabul ettikleri onaylanmış olur. Bir tarafın baskı altında tutulup tutulmadığının anlaşılması için bu şekilde bir usul geliştirilmiştir. Çekişmeli boşanma davalarında ise sadece avukat ile temsil edilmeniz yeterlidir. Bizzat davaya katılma gibi bir zorunluluk yoktur.

3000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

Nafaka boşanma sonrasında eşlerden maddi durumu yetersiz olanın hayatına sorunsuz şekilde devam edebilmesi için karşı taraftan alınan maddi unsur olarak tanımlanabilmektedir. Bu noktada ne kadar nafaka verileceğine dair kişinin geliri en temel belirleyici unsur olacaktır. Örneğin 3000 TL alan bir kişinin ödeyeceği nafaka ortalama 750 lira olarak belirlenir. Hesaplama sırasında dikkate alınan asıl oran %25dir. Karşı tarafın ihtiyaçlarını karşılayacak derece bir miktar belirlenmeye çalışılırken aynı zamanda ödenme yapacak olan tarafın da ödeme gücünün aşılmaması için çaba sarf edilir. Nafaka ödeyecek olan tarafın bu tutarın düşürülmesini talep etme hakkı da vardır. Bu konuda karar verilirken içinde bulunulan senenin TEFE TÜFE oranları dahi göz önünde bulundurularak her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir seçeneğin geliştirilmesi sağlanmıştır.

Nafaka ödemesi gereken tarafın bu konuda ödeme yapmaması durumunda dava açılması söz konusudur. Eğer üzerinde bir mal varlığı bulunuyorsa buna da haciz konulabilir. Fakat üzerinde herhangi bir mal varlığı bulunmuyorsa hapis cezasına çarptırılma durumu meydana çıkacaktır. Nafaka sadece kadın için değil çocuklar için de talep edilebilmektedir. Örneğin iştirak nafakası velayet almayan tarafın velayet alan tarafın masraflarına yardımcı olmak adına çocukların bakımı için verdikleri tutar olarak da tanımlanır. Hem eşe hem de çocuklara karşı maddi sorumlulukların nafaka üzerinden kanuni düzleme oturtulması mümkün kılınmaktadır.

Boşanma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Boşanma davası açma ücreti; boşanma işlemlerini dilerseniz avukatınız aracılığı ile online başvuru yaparak UYAP üzerinden dilerseniz de mahkemeye dilekçe vererek sürdürebilirsiniz. Dilekçe verme aşamasında mahkeme harç tutarını da ödemeniz istenecektir. Boşanma davası açılırken sunulan gerekçenin gerçeği yansıtması oldukça önemlidir. Taraflardan birinin açmış olduğu boşanma davasının gerekçesinin doğru olmadığını iddia eden karşı tarafın yeniden itiraz ederek ve kendi gerekçelerini sunarak başvuru yapmasına olanak verilmektedir. Bu nedenle her iki tarafın da üzerinde uzlaşacağı ve gerçeği yansıtan gerekçelerin sunulması daha mantıklı olacaktır.

Aile birliğinin temelinden sarsılması boşanma davalarında en sık rastlanan gerekçeler arasında yerini almaktadır. Boşanma davası açma işlemleri sırasında tarafın son 6 aydır ikamet ettiği adreste bağlı bulundukları Aile Mahkemesi üzerinden işlemlerini yerine getirmesi gerekir. Dava açma işlemlerinden davanın yürütülmesi ve haklarınızın korunmasına kadar her aşamada konunun uzmanı olan bir avukattan destek alarak sürecin sizin için çok daha sorunsuz tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Avukatınızın sizin temsil edilmeniz ve haklarınızın korunması adına gerekli olan tüm adımları atacaktır.

Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanmanın tek celsede tamamlanması için anlaşmalı boşanma protokolünün oluşturulması oldukça önemlidir. Çekişmeli boşanma davalarında anlaşmazlık çıkan konular sebebi ile sürecin uzaması söz konusu olabilmektedir. Sürecin uzamasına neden olan en temel hususların başlında da kesinlikle nafaka, tazminat, çocukların velayeti, mal varlığının paylaşılması, boşanma gerekçesi gibi hususlar gelmektedir. Anlaşmalı boşanmada ise sorun çıkarabilecek tüm bu unsurların ortadan kaldırıldığı görülür. Bu anlaşma metni üzerinden orta yolun bulunması sağlanır.

Çocukların velayetinden ödenecek olan nafakaya kadar belirten ortak anlaşma metninde kişilerin mahkemede hazır bulunarak bu gerekçeleri kabul ettiklerine dair bilgilendirme sunmaları gerekmektedir. Tarafların mahkemede sadece avukatları aracılığı ile temsil edilmeleri yeterli olmayacaktır. Bu konuda çekişmeli boşanmadan farklı olduğunun vurgulanması gerekir. Mahkemede hazır bulunarak anlaşma metnini onayladığınızı beyan etmelisiniz. Bu noktada hakimin tarafların biri için anlama metninde hak ihlali olduğunu belirtmesi durumunda anlaşma metninin yeniden hazırlanması gözden geçirilmesi gerektiğini bildirme hakkı da vardır. Bu çok sık rastlanan bir durum olmasa da olasılık hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Çekişmeli Boşanmada İlk Duruşmada Neler Olur?

Boşanma davası dilekçesi verildikten sonra kişilerin dava günü belirlenecek ve ön incelemeler yapılacaktır. Çekişmeli boşanma davalarında ilk duruşmada oluşabilecek olası adımlardan bazıları;

  • Davada tarafların bir itirazsı varsa bu itirazın bildirilmesi ve incelenmesi sağlanacaktır.
  • Anlaşmazlık yaşanan konular ile alakalı olarak tarafların kendi delilleri ve şahitleri ile alakalı temin çalışmalarını yapmalarına dair bir süre verilecektir.
  • Gerekli sulh çağrısı yapılmasının sonrasında yeni bir dava gününün belirlenmesine karar verilir.

Çekişmeli boşanma süreci ile alakalı olarak dikkate alınması gereken hususlar bu şekilde sıralanmaktadır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında sürecin sorunsuz şekilde yürütülmesi için konusunda uzman bir avukattan destek almanız daha mantıklı olacaktır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır Maliyeti Nedir 2022?

Boşanma davası nasıl açılır; dava dilekçesini verirken size mahkeme masrafları da bildirilecektir. Davayı açan kişi ilk etapta bu miktarı ödemekten sorumlu olacaktır. Boşanma davası nasıl açılır; davanın açılmasından davanın adımlarının yürütülmesine kadar her aşamada konusunda uzman olan bir avukattan yardım almak sizin için çok daha verimli olacaktır. Bu şekilde davanın seyri için endişe etmeden süreci gerçekleştirebilir, haklarınızı koruyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi-dilekce-ornegi/

https://yaseminmersin.av.tr/anlasmali-bosanma/

https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi-nasil-acilir/

https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi-ne-kadar-surer/

https://yaseminmersin.av.tr/tek-tarafli-bosanma-olur-mu/

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Yasemin Mersin
Av. Yasemin Mersin
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?