Kardeşler arası miras paylaşımı, vefat eden kişinin yakınlarına bırakmış olduğu taşınır ya da taşınmaz mal varlıklarının yasalara uygun bir şekilde paylaştırılmasıdır. Vefat kişinin vasiyet bırakması halinde mal paylaşımı vasiyete göre yapılır. Vefat eden kişinin eşinin hayatta olması halinde paylaşımdan eşin pay almasına karar verilebilir.
Kardeşler Arası Mal Mirası Nasıl Paylaşılır?
Kardeşler arası mal mirası paylaşımının yapılmasında öncelik vefat eden kişinin vasiyetidir. Vasiyette bulunan miras paylaşımına göre kardeşlerin payları verilir. Vefat eden tarafın vasiyet yoksa yasalara uygun şekilde miras paylaşımı yapılır. Vefat eden kişinin eşi hayatta ise mirastan pay alma hakkı vardır.
Miras Paylaşımında Anlaşmazlık Olursa Ne Olur?
Kardeşler arası miras paylaşımı anlaşmazlık doğması halinde mahkemeye taşınır. Vefat eden kişinin vasiyet yoksa mirastan pay alacak kişiler zümre sistemine göre belirlenir. 3. zümreye kadar olan akrabaların mirastan pay alma hakkı vardır. Vefat eden kişinin eşi hayattaysa mirasın dörtte biri eşe verilir. Miras davalarında anlaşmazlık olması halinde Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekir.
Kardeşler Ne Zaman Mirasçı Olur?
Kardeşler arası miras paylaşımı yasalara göre zümre sistemi şeklinde düzenlenmiştir. Vefat eden kişinin çocukları ve eşi hayattaysa miras hakkı onlara aittir. Öncelikli hak sahiplerine mirasları verildikten sonra vefat eden kişinin kardeşleri mirasçı olabilir.
Mirasçıların Biri İmza Vermezse Ne Olur?
Kardeşler arası miras paylaşımı yasalara uygun şekilde yapılmalıdır. Miras paylaşımı için mirasçıların hepsi imza vermelidir. Mirasçılardan birinin imza vermemesi halinde miras davası açılır. Miras davası açma hakkı imza veren ve vermeyen her iki taraf içindir. Dava açılması halinde taşınmazların yasalara uygun şekilde paylaşılmasına veya satılarak paylaşılmasına karar verilir.
Baba Malını İstediği Evladına Verebilir Mi?
Babanın akıl sağlığının yerinde olması halinde malını istediği kişiye satma hakkı vardır. Babanın hayattayken tüm mal varlığını bir evladına vermesi yasaldır. Bu durumda diğer evlatların itiraz etme hakkı yoktur. Babanın vefat etmesi halinde miras paylaşımı için öncelikle vasiyete bakılır. Baba, vasiyetinde tüm mal varlığını tek evladına bırakmışsa diğer evlatlarının hak sahibi olması mümkün değildir.
İlginizi Çekebilir;
https://yaseminmersin.av.tr/veraset-ilami-mirascilik-belgesi-nedir-ve-nasil-alinir/
https://yaseminmersin.av.tr/kardesler-arasinda-mirastan-feragat-sozlesmesi-ornegi/
https://yaseminmersin.av.tr/kardesler-arasinda-mirastan-feragat/
Şimdi babam öldü 24 sene oldu bir villa mız var(2 trilyon değerinde)kız kardeşim annem ve ben fakat tapuda kizkardesim üzerine yazılı yani sadece ona ait benim bilgim dışında bu nasıl olabilir ne yapmalıyım ??
Bir dükkanı imiz var babam dan kaldı Tapu amcamda vermiyor neyapmamiz gerekiyor bunun için nasıl üzerimize alırız