Kardeşler Arasında Mirastan Feragat

30.08.2021
5.645
Kardeşler Arasında Mirastan Feragat

Kardeşler arasında mirastan feragat konulu bir sözleşmenin yapılabilmesi hukuk kurallarımıza göre kesinlikle söz konusu değildir. Bunun nedeni ise ilgili sözleşmenin sadece mirası bırakan kişiyle, mirasçı olarak tanımlanmış şahıs arasında gerçekleştirilmesi gerektiğidir.

Tapudan Feragat Etmek Ne Demek?

Feragat, herhangi bir kişinin tek taraflı beyan üzerinden oluşmuş ya da oluşmalı durumunda sahip olunan bir haktan vazgeçmek olarak tanımlanır. Genellikle ibra ile karıştırılması gibi bir durum vardır. İbra söz konusu olduğunda ortada bir anlaşma bulunması gerekmekte. Ancak feragat halinde buna gerek kalmaz ve kişi hakkından vazgeçer. Tapudan bir kişi feragat edebilme hakkına sahiptir.

Mirastan Feragat Nasıl Bozulur?

Kardeşler arasında mirastan feragat bozulması şu şartlara göre yapılır;

  • Yanılma gibi bir durumun ortaya çıkması lazım.
  • Aynı zamanda gerek gabin gerekse aldatma söz konusu olduğunda feragat bozulabilir.
  • Burada önemli olan nokta ise kişi iradesini sakatlayıcı niteliğe sahip olan durumların ortaya çıkmasıdır.
  • Gabin gerekçesi üzerinden bozulma yapılacaksa, kesinlikle sözleşme ivazlı olmak zorundadır.

Mirastan Feragat Geri Alınabilir Mi?

Mirastan feragat geri alınabilmektedir. Tek taraflı içeriklerde bu durum söz konusudur. Feragat sözleşmeleri her zaman iki taraflı şekilde gerçekleştirilen bir işlem olarak dikkat çeker. Ancak maddi anlamda, ölümün ortaya çıkmasının sonrasında gerçekleştirilen bir işlem olmasından dolayı tek bir taraf üzerinden bunun geri alınabilmesi mümkündür.

Mirastan Feragat Etmek Nasıl Olur?

Kardeşler arasında mirastan feragat konusunda bunun nasıl olduğu merak edilir. Bu tip sözleşmeler her zaman yazılı olarak gerçekleştirilir. Kesinlikle sözlü değildir. Bunun olabilmesi için miras bırakan işle mirasçı arasında yine yazılı olması kaydıyla bir sözleşmenin imzalanması temel kuraldır. Buna da mirastan feragat adı verilmektedir.

Miras Hakkından Nasıl Vazgeçilir?

Miras hakkından vazgeçilebilmesi için kesinlikle bir sözleşmenin yazılı olarak yapılması temel kural olarak karşımıza çıkar. Buna göre ivazlı anlaşmada, müstakbel şekilde tanımlanmış olan mirasçı kişi, sonradan doğacak olan mirasının payından vazgeçme hakkına sahiptir. Bunu yaparken bir bedel alınması durumunun da olduğunu hiçbir şekilde unutmamak gerekiyor.

İlginizi Çekebilir;

https://yaseminmersin.av.tr/mirastan-feragat-sozlesmesi-ornegi/

https://yaseminmersin.av.tr/kardesler-arasinda-mirastan-feragat-sozlesmesi-ornegi/

https://yaseminmersin.av.tr/kardesler-arasi-mal-paylasimi-davasi-ne-kadar-surer/

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Yasemin Mersin
Av. Yasemin Mersin
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?