Boşanma Davasına Karşı Dava Açma Süresi

    24.08.2021
    1.092
    Boşanma Davasına Karşı Dava Açma Süresi

    Evliliğin her zaman uyum ve sadakat çerçevesinde yürümesi mümkün olmamaktadır. Bu sebep ile çiftler anlaşarak boşamaya karar verebilir ya da boşanmak için tek taraflı dava açmayı tercih edebilirler. Tek taraflı açılan davalar genelde eşin kendi hakkını savunmak için açtığı davalardır. Bu davanın yetersiz ve gereksiz olduğunu düşünen diğer eşin yapabileceği işlem ise boşanma davasına karşı dava açma süresi kapsamında dava açması şeklinde olacaktır.

    Boşanma davasına karşı dava açma süresi tam olarak 15 gündür. Ancak boşanma davasına karşı dava açma süresi olarak belirlenen 15 gün tebligatın dava açılan kişinin eline ulaşması ile başlamaktadır. Ardından 15 gün içerisinde karşı dava açma hakkı doğar. Ancak karşı dava için yeterli malzeme ve belgeye sahip olmayan kişiler karşı dava açma süresini uzatmak için adliyeye başvuru yapabilir. Adliyeye yapılan karşı dava açma süresinin uzatılması talebi kabul edilir ise bu süre 30 gün olarak uzatılır.

    Boşanma Davasına Karşı Dava Açılmazsa Ne Olur?

    Boşanma davasında karşı dava açılmasının amacı kişinin kendi haklarını korumasına olanak sağlamaktadır. Karşı dava açılmayan boşanma davalarında, kişinin çocuğun velayetini, nafaka ödemesini, mal paylaşımını istediği gibi sonuçlandıramaması görülmektedir.

    Boşanma sebepleri neler olabilir?

    Boşanmak için çeşit çeşit sebep bulunur. Anlaşmalı bir şekilde boşanma davası açmak isteyen çiftlerin ise yalnızca 1 yıl evli kalmış olması gerekmektedir. 1 yıl evli kalan çiftler adliyeye giderek boşanma talep edebilir. Bu işlem yaklaşık olarak 40 gün sürebilmektedir.

    Ancak boşanmanın anlaşmalı olmadığı ve çekişmeli olduğu boşanma davalarında sebepler çeşitlenir. Çekişmeli olan boşanma davası sebepleri; uyumsuzluk, evi terk etme, başka bir kişi ile yaşama, başka bir evlilik yapma, zina, aldatma, evlilik sorumluluklarını yerine getirememe, suç işleme, akıl sağlığının bozuk olması, şiddet uygulamak, gurur kırıcı davranışlar sergilemek, haysiyetsiz hayat sürmek şeklinde bilinir.

    Asgari ücretli bir eş ne kadar nafaka öder?

    Bir eşin nafaka ödemesi için diğer eşin maddi yoksunluk çekiyor olması gerekir. Ayrıca nafaka ödeyecek eşin maaşının yüzde yirmi beşi nafaka ücreti olarak belirlenir.

    İlginizi Çekebilir;

    https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasi-karsi-dava-acma-suresi/

    https://yaseminmersin.av.tr/bosanmada-karsi-dava-acma-suresi/

    https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasinda-karsi-dava/

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?