Meskeniyet İddiası

    04.09.2021
    2.176
    Meskeniyet İddiası

    Meskeniyet iddiası İcra ve İflas kanunun 82. Maddesinde düzenlenmiştir. Meskeniyet iddiası incelemeye alındığı zaman kişilerin temel haklarından ve sorumluluklarından olan barınma ve ailenin barınmasını sağlama husus ile alakalı olduğu görülmektedir. Bir kişinin borcunun ödenmemesi durumunda mallarına el koyulması ve icraya gidilmesine karar verilebilmektedir. Bu kararın verilmesinin sonrasında kişilerin duruma itiraz etmelerine de imkan verilmektedir. Kişilerin barınmaları için tek kaynaklarının ve alternatiflerinin bu ev olması durumunda meskeniyet iddiası üzerinden icranın yürürlüğe konulmasına engel olunabilmektedir.

    Meskeniyet İddiası Satışa Engel Mi?

    Meskeniyet iddiası satışa engel oluşturmaktadır. Örneğin bir kişinin icraya tabi tutulan evinin ailesinin yaşadığı konut olması durumunda bu evin haczedilmesi söz konusu olmayacaktır. Eğer evin değeri haczedilecek olan borcun üzerinde ise kişilerin en azından barınabilecekleri bir mesken alabilecekleri kadar miktarın kişilere sunulması imkanı da bulunmaktadır. Bu şekilde hem meskeniyet iddiasının ortadan kaldırılması hem de kişilerin sosyal durumlarında sorun yaşamadan konutlarında barınmalarına imkan verilmesi yoluna gidilebilmektedir. Bu hususlar göz önünde bulundurulmadan satış yapılması durumunda aile bireylerinin de mal varlığı sahibinin de itirazda bulunmasına imkan verilmektedir. Bu itiraz ile satışın durdurulması yoluna da gidilebilmektedir.

    Meskeniyet İddiası Ne Demek?

    Meskeniyet iddiası bir diğer adı ile münasip evin haczedilemezliği durumu kişilerin konut olarak kullandıkları evin haczedilmesinin engellenmesidir. Örneğin bir eşin mal varlığına icra konulması durumunda ailece bir arada yaşanan evin haczedilmesine imkan verilmeyecektir. Buy evin haczedilmesi için girişimlerde bulunulsa dahi şerh konulduğu zaman ret yanıtı alınacaktır. Meskeniyet iddiası olan evlerin satışa çıkarılmasının öncesinde bu şerhin kaldırılması gerekmektedir. İcra söz konusu olsa dahi kişilerin özellikle kendi konutlarında sorunsuz bir biçimde yaşamlarını sürdürmeye devam edebilmeleri için özel bir süreç geliştirilmiş ve hukuki bir inisiyatif ortaya koyulmuştur.

    Meskeniyet Şikayeti Nereye Yapılır?

    İcra mahkemelerine gerekli olan şikayetin yapılması uygun bulunmuştur. Bu şikayetin yapılması sırasında kişilerin öncelikli olarak gerekçe hakkında fikir sahibi olmaları gerekmektedir. Gerekçe kapsamında evin neden meskeniyet kapsamında olduğunun açıklanması gerekir. kişilerin aileleri ile beraber bu konut kapsamında yaşamlarına devam etmeleri en temel olarak meskeniyet iddiasında bulunmanız için fırsat vermektedir. Kanunda bu şikayetin yapılması için uygun koşulların oluşması talep edilmektedir. Münasip ev olarak tanımlanan unsurun en azından borcu karşılamanın çok üzerinde bir değer sahip olması durumunda kişilerin bu evin satışını tamamlamasının sonrasında kişilere bu satışa çıkarılan tutarın bir kısmını konut sahibi olmaları için bırakmaları da fırsat olarak verilmektedir.

    Meskeniyet İddiasında Kimler Bulunabilir?

    Meskeniyet iddiasında bulunulması için bu kapsamında borçlunun ya da aile bireylerinin başvuruda bulunması gerekmektedir. Haczedilemez mallar arasında yer alan bu evin konut olarak kullanıldığı ve evin aile ile bir arada kullanıldığının tespit edilmesinin hemen sonrasında sorunsuz şekilde haczin engellenmesi ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmektedir.

    İlginizi Çekebilir;

    https://yaseminmersin.av.tr/meskeniyet-iddiasi-satisi-durdurur-mu/

    https://yaseminmersin.av.tr/istihkak-davasi/

    https://yaseminmersin.av.tr/istanbul-avukat/atasehir-avukat/

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?