Noterden, İvazsız, Muris Öldükten Sonra Mirastan Feragat

    03.04.2022
    6.131
    Noterden, İvazsız, Muris Öldükten Sonra Mirastan Feragat

    Mirastan feragat ne anlama gelir? Hangi kıstaslar kapsamında sunulur? Tek taraflı mirastan feragat nedir? İvazsız mirastan feragat ne anlama gelir?  Muris öldükten sonra mirastan feragat etmek mümkün müdür? Sizin için mirastan feragat konusuna ilişkin tüm detayları bir araya getirdik ve derledik. İşte bilinmesi gereken detaylar!

    Kardeşler Arasında Mirastan Feragat

    Mirastan feragat ileride mirasçı olacak kişi ile mal sahibinin arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu noktada mal sahibi henüz ölmediği için henüz ortada bir mirasçı da yoktur. Henüz kazanılmayan bir haktan feragat manasında diğer hukuki normlar arasında bir istisna olarak yer almaktadır. İvazlı ve ivazsız olmak üzere farklı türleri vardır. Kişilerin feragat sözleşmesini herhangi bir baskı altında imzalamaması gerekir. Sözleşmenin imzalanması ve tüm hukuki prosedürlerin yerine getirilmesinin sonrasında kişilerin mal varlığından doğacak olan mirastan vazgeçmeleri sağlanacaktır.

    Kardeşlerin anne babaların mirasından feragat etmesi mümkündür. Miras kapsamında ölüm sonrasında hak sahibi olacak olan tüm kişilerin aynı şekilde bu mirastan feragat etme hakkı da saklı tutulmaktadır. Kişilerin mirastan feragat etmesi ilerleyen aşamalarda mal sahibinin vefat etmesi durumunda kişinin mirasçı niteliğini kazanmasını engelleyecektir. Bu şekilde olumlu olumsuz gelecek olan tüm miras haklarından da feragat etmiş olursunuz. Bu noktada sadece gelecek olan mal varlığının değil aynı zamanda kalacak olan borçlardan da feragat etmek söz konusu olacaktır.

    Tek Taraflı Mirastan Feragat

    Mirastan feragat konusunda diğer aşamalarda olduğu gibi bir istisna bulunduğu da belirtilmelidir. Kişilerin miras hakkı aslına bakılırsa mutlak haklar kategorisinde yer almaktadır. Bir kişinin sahip olduğu mutlak haktan vazgeçmesi için tek taraflı sözleşme yeterli olmaktadır. Fakat miras hakkından feragat edilmesi söz konusu olduğu zaman bunun hukuki olarak geçerli bir hal alabilmesi için sözleşmenin çift taraflı olması gerekmektedir. Tek taraflı olarak yapılan feragatlerin herhangi bir hukuki geçerliliği olmayacaktır.

    Mirastan feragat aşamasının tek taraflı olabildiği tek nokta reddi mirastır. Bu prosedürün uygulanması için murisin ölmesi gerekir. Ölmesinin sonrasında kişilerin mirasçı sıfatı ile beraber kazandığı haklardan tek taraflı biçimde feragat etmesi mümkün kılınmıştır. Reddi miras yapabilmek için TMK kapsamında belirtilen 606. Maddedeki süre kapsamında başvurunun yapılması gerekmektedir. Bu sürenin aşılması durumunda mirası reddetme hakkının da kaybedileceği belirtilmelidir.

    Noterden Mirastan Feragat Sözleşmesi Örneği

    Mirastan feragat kapsamında 1 farklı kavrama aşina olmak gerekir; olumlu miras sözleşmesi ve olumsuz miras sözleşmesi. Olumsuz miras sözleşmesi aynı zamanda mirasın reddi ya da mirastan feragat anlamına da gelmektedir. Bu sözleşmelerin nasıl yapılacağına ilişkin biçimsel manada bir kısıtlama getirilmemiştir. Açıkçası kanuni bağlamda bunu aydınlatacak bir madde bulunmamaktadır. Mirastan feragat sözleşmesinde taraf olacak kişilerin ergin olması gerekir. Bir diğer kural da karar verebilme yeteneğine ilişkin herhangi bir sorun da bulunmamalıdır.

    Miras sözleşmesi kapsamında tarafların da net olarak belirtilmesi gerekir. Bir mirastan feragat sözleşmesi hazırlayabilmek için illa ilk dereceden mirasçı olmanız gerekmemektedir. İkinci ya da üçüncü sıradan mirasçı olan kişilerin dahi feragat sözleşmesi yapmasına imkan verilmektedir. Örneğin sizin annenizden kalacak olan bir mal varlığından sizin çocuklarınızın feragat sözleşmesi hazırlayarak hak talep etmeme imkanları bulunmaktadır. Taraflara ilişkin yakınlık bakımından bir kısıtlama getirilmemiştir.

    İvazsız Mirastan Feragat Sözleşmesi

    Mirastan feragat kapsamında sözleşmenin ivazsız olması durumunda feragat eden kişi haklarından uzaklaştırılmış olsa da bu kişinin alt soyunda yer alan kişilerin söz konusu mirastan hak almaya devam edebilecekleri belirtilmelidir. İvazlı olan feragatnameler kapsamında ise alt soyun da hakları elinden alınmış olacaktır. İvazlı ve ivazsız sözleşmeler kapsamında en temel karmaşa çıkaran konu ise alt soy bilgisidir. Örneğin bir kişinin ivazlı olarak mirastan feragat etmesi durumunda alt soyu da mirastan mahrum olacaktır. Fakat feragat eden kişinin eşi biri alt soy değildir. Bu durumda eşin feragat edilen mirastaki konumunun ne olacağına ilişkin tartışmalar devam etmektedir. Hem davanın açılması hem de davaya dair bu boşluklar üzerinden hakkın savunulması için kişilerin alanında uzman olan bir avukattan yardım alması çok daha verimli olacaktır. Dava sürecinden feragatname sürecine kadar her alanda sizin için gerekli hukuki danışmanlık ve süreç bilgilendirme adımları tamamlanacaktır.

    Muris Öldükten Sonra Mirastan Feragat

    Mirastan feragat murisin ölümünden sonra düzenlenebilecek bir sözleşme değildir. Öncelikli olarak miras sözleşmesi kapsamında hem ileride potansiyel olarak mirasçı olacak olan kişinin hem de mal sahibinin taraf olması gerekmektedir. Murisin ölümünden sonra feragat sözleşmesi değil sadece reddi miras yani olumsuz miras sözleşmesi yapılmasına imkan verilmektedir. Murisin ölümünden sonra mirasçıların her birinin ret hakkı bulunmaktadır. Bu ret hakkı kapsamında kişilerin sadece olumlu miraslardan değil aynı zamanda kendi üzerine kalacak olan borçlardan da kurtulması mümkün kılınmaktadır. Bu aşamada reddi miras yapılabilmesi için ölümün gerçekleşmesinin sonrasında 30 günlük süre içerisinde reddi miras adımının tamamlanması gerekir. Bu sürenin aşılması durumunda reddi miras yapma hakkını da kaybetmiş olacaksınız.

    Baba Sağ İken Mirastan Feragat

    Mirastan feragat sadece muris sağ iken atılabilecek bir adımdır. Miras tek taraflı şekilde feragat edilebilecek bir hak değildir. Bu konuda mutlak haklar arasında bir istisna olarak yer almaktadır. Kişilerin örneğin babaları sağ iken mirastan feragat sözleşmesi imzalama hakkı bulunmaktadır. Bu sözleşmede her iki tarafın da imzasının ve onayının bulunması gerekir. İvazsız olan sözleşmelerde siz hakkınızdan feragat etseniz dahi sizin çocuklarınızın dedenizin mal varlığı üzerinde hala mirasçı olarak söz sahibi olma hakkı vardır.

    Bunun da ortadan kaldırılmasını isterseniz ivazlı sözleşme yapmanız daha mantıklı olacaktır. Bu sözleşmelerde taraf olan kişilerin akıl sağlıklarının yerinde olması gerekir. Taraflardan birinin akıl sağlığı ya da muhakeme yeteneği yerinde değilse bu tür kararlar alınmasının ve sözleşme hazırlanmasının bir manası olmayacaktır. Bu konuda usulsüzlük yapılarak mallara el konulduğunu fark eden kişilerin tapu iptal davası açma hakkı da bulunmaktadır.

    Tek Taraflı Mirastan Feragat Sözleşmesi Örneği

    Mirastan feragat aşamasında kişilerin tek taraflı bir biçimde mirastan feragat etmesi mümkün olmayacaktır. Yapılan sözleşmenin geçerli kılınması için tarafların akıl sağlıklarının yerinde olması gerekir. Ayrıca her iki tarafın da kendi rızası ile bu sözleşmenin bir parası olması gerekmektedir. Sözleşme sürecine dair aklınızda soru işaretleri bulunuyorsa bu alanda miras hukuku yetkinliğini kanıtlamış olan avukatlardan destek almanız sizin için çok daha verimli bir hal alacaktır. Yapılan sözleşmelerin tek taraflı olamayacağı gibi yapılan bu karşılıklı sözleşmenin tek taraflı biçimde geçersiz kılınması da söz konusu olmayacaktır. Yine sözleşmenin geçersiz olması için de her iki tarafının da onayı aranmaktadır.

    Vasi Mirastan Feragat Sözleşmesi Yapabilir Mi?

    Mirastan feragat aşamasında sadece bireyler değil aynı zamanda onların vasisi tayin edilen kişiler de mirastan feragat edebilirler. Örneğin hükümlü bir kişinin vasisi tayin edilen bireyin hükümlünün de rızasını alarak mirastan feragat sözleşmesi yapma hakkı olacaktır. Vasilik makamının sorunlu ve suiistimale yatkın bir biçimde kullandığınız tespit edildiği anda bunun da suç unsuru teşkil ettiğini bilmeniz gerekir.

    Ziyaretçi Yorumları (1)
    1. Meral dedi ki:

      Meraba bnm abam 5 yıl felçli yatalaktı vasisi oldum heyetten %91 engelli raporu aldım bakım parası bağlandı birde araba aldım babam 2021 03 ocakta öldü biz üç kardeş noterden faragat,veraset islerini hallettik ama ben arabayı,evi ustüme alamadım abimler reddi miras yaptılar bir tek mirasçı ben kaldım sandım oysa alt soya yani 6 yeğenime geçmiş 5 yegende sorun yok bir yeğen 16 yaşında ve velayet annede olduğundan anne şimdi bna mirasçılık belgesi verilmesini engelliyo he bu arada reddi mirastan önce aldığım faragatle tapu ruhsat işini halledebiliyomuyum nolu yardım edin simdiden cok tesekkürler (araanın parası tarafımdan ödenmiştir)

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?