Anlaşmalı Boşanma Protokolü

    01.08.2021
    4.824
    Anlaşmalı Boşanma Protokolü

    Anlaşmalı boşanma protokolü, eşlerin karşılıklı olarak anlaşmaya varması ile birlikte kesinlik kazanması adına yazılan içeriktir. Peki, anlaşmalı boşanma protokolü nasıl yazılır? Anlaşmalı boşanma için karşılıklı olarak tarafların her konuda anlaşmaya varması ve bu durumu dilekçe ile birlikte mahkemeye sunması önemli bir durumdur. Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde neler olmalıdır? Anlaşmalı boşanma dilekçesi nasıl yazılır? Konuyla ilgili merak edilenlerin hepsi ve daha fazlasına, yazı içerisinde yer verilmiştir.

    Anlaşmalı Boşanma Protokolü Soyadı

    Anlaşmalı boşanma protokolü soyadı, hukuki boyutta eşinin soyadını kullanabilme hakkı olarak bulunur. Türk Medeni Kanunu içerisinde ayrı bir madde olarak da yer alır. Anlaşmalı boşanma protokolu soyadı, Türk Medeni Kanunu içerisinde yer edinen maddeye göre kocasının soyadını kullanabileceği ve bu soyadın boşanma olduktan sonra da değiştirilemeyeceği şeklinde bulunur.

    Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davasına göre tarafların her konuda anlaşmaya vardığı dava türüdür. Kişiler belli konularda anlaşmaya vardıkları takdirde, bu durum hakim kararı ile onaylanır. Böylece anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde, eşler arasında belirli durumlar bulunur. Bunlar;

    • Velayet durumu
    • Nafaka durumu
    • Ve son olarak soyadı durumudur.

    Soyadı durumu, genel olarak kişilerin halen kullanabileceği süreçtir. Anlaşmalı boşanma protokolü, Türk Medeni Kanunu’nun 173. maddesi gereğince tarafların boşanma işleyişi sırasında kadın evlenmeden önceki soyadını da aynı şekilde kullanabilir. Bu durum Türk Medeni Kanunu’nu gereğince, boşanma olduğu takdirde anlaşmalı boşanma var ise kadın eşinin soyadını kullanmaya devam edebilir. Hakimin izni ile birlikte boşanma olduktan sonra eski eşin soyadını taşımasına izin verilip, verilmeyeceği de ispatlı bir şekilde sağlanır.

    Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde istisnai herhangi bir durum olmadığı takdirde, boşanma işlemi gerçekleştikten sonra kadın evlenmeden önceki soyadını kullanması hakim karşısında verilen daha doğru bir karardır. Ancak kadının halen kocasının soyadını kullanmak istemesi, bunun ispatlı bir şekilde gerçekleşmesi ile sağlanır. Aynı zamanda farklı amaçlarla ya da menfaat gibi durumlarla kullanmadığına dair de tespit edilmesi ile birlikte, kadın eski kocası sıfatında olan kişinin, soyadını aynı şekilde ilerleyen hayatında kullanmaya devam edebilir. Ve karar da bu yönde alınır.

    Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

    Anlaşmalı boşanma protokolü için taraflar belirli bir protokol hazırlaması gerekir. Bu protokolün anlaşmalı boşanma olduğuna dair olması, hukuki boyutta kesinlik kazandırır.

    • Burada ilk olarak bir tarih atılır.
    • Tarihte ile birlikte hemen altına davacı ve davalı olan kişilerin, TC kimlik numaraları ile birlikte isimleri ilave edilir.
    • Davacı olan herhangi taraf ise davalı olan kişi ile birlikte anlaşmalı olarak boşanma karar verdiklerini, protokolde tanzim edildiğine dair bir gerekçe belirterek yazılır. Burada belli başlı hükümler bulunur. Bu hükümler hukuki boyutta uygun olmalıdır.
    • Anlaşmalı boşanma protokolü için boşanma sebebinin ne olduğunun konusu yazılmalıdır. Bu konudan sonra alt kısımda nafaka, tazminat durumu, çocuk varsa velayet durumu gibi etmenlerde detaylı bir şekilde belirtilir.
    • Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde aynı zamanda eşyalar konusuna da ayrı bir detay verilir. Burada eşyaların hangi tarafta kalacağı ya da bunun gibi etmenler detaylı bir şekilde netleştirilir. Ardından maddeli bir şekilde mahkeme masrafları gibi çeşitli ücretlendirmeler de, protokol içerisinde bulunur.
    • Son olarak karşılıklı olarak tarafların en alt kısma imzasını atması ile protokol tamamlanır.

    Protokolün tam anlamıyla netlik kazanması, avukatlar ile birlikte hazırlandığı takdirde daha doğru olur. Buradan yapıla açıklamalar ya da verilen bilgilerin eksiksiz, net ve kesinlikle doğru olması önemlidir.

    Anlaşmalı Boşanma Protokolü

    Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Örneği

    Anlaşmalı boşanma dilekçesinin örneğin de, boşanmak isteyen taraflar isim ve soy isimleri, kimlik bilgileri ile birlikte dilekçe yazmaya başlar. Burada davanın konusu net ve detaylı bir şekilde belirtilir. Yani anlaşmalı boşanma sebebi, gerekçelerle açıklanır. Açıklamalar alt altta madde olarak yapılmalıdır.

    • Evliliğin hangi tarihte başladığı,
    • Evliliğin hangi sebepten ötürü yürütülemediği,
    • Çocukların evlilikten zarar görüp görmediği
    • Ya da anlaşmalı boşanmanın karşılıklı olarak kişilerin isteğine göre sağlandığına dair detaylar verilmelidir.

    En alt kısımda ise deliler bulunur. Anlaşmalı boşanma sürecinde, genel olarak delil yer almaz. Ancak bu süreç değişkenlik gösterdiği için delillerde belirtilmelidir. Davacı madde madde arz ve taleplerini belirttikten sonra adını ve soyadını yazıp, her iki taraf için de imza gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma protokolü, avukatlar ile birlikte yazıldığı takdirde hukuki boyutta netlik kazanır.

     

    Anlaşmalı Boşanma Protokolü

    Ücretsiz Boşanma Dilekçesi

    Ücretsiz boşanma dilekçesi, anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde kişilerin karşılıklı olarak anlaşmaya varıp, bir arada hazırladıkları dilekçe türüdür. Ücretsiz boşanma dilekçesi, karşılıklı olarak tarafların avukatları ile birlikte doldurulabilir. Ancak kişiler bu konuda net bir anlaşmaya varmış gibi avukat olmadan da sağlayabilir. Ücretsiz boşanma dilekçesinde ilk olarak davacı olan kişinin adres bilgileri ile birlikte davada olan kişinin adres bilgileri yer edilir.

    Beraberinde ise davanın konusu detaylı bir şekilde belirtilir. Anlaşmalı olan evliliğin neden bittiğine dair bilgiler, ücretsiz boşanma dilekçesinde yazmalıdır. Bu evlilikten beklentinin neden gittiği ve beklenti de çocukların ne kadar etkilendiği gibi süreçlerde yazılmalıdır. Ortada bir çocuk var ise velayetini davacı ya da davalı olan kişi arasında kimde kalacağına dair süreçte dilekçede belirtilir. Ardından ortada psikolojik ve fiziksel açıdan şiddet gibi durumlar ise bu duruma tanık olan kişilerin isimleri belirtilir. Ve son olarak imzalar atılır ve dilekçe sonlanır.

    Anlaşmalı Boşanma Yorumları

    Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma sürecine göre oldukça kısa bir zamanda gerçekleşir. Burada anlaşmalı boşanma yorumları, karşılıklı olarak taraflar evlilikleri içerisindeki her konuda kesinlikle uzlaşmaya vardıktan sonra açmaları gereken biri davadır. Bu davada evliliklerini sonlandırmaları, sonrasında tekrardan problem olmayacağı hakim karşısında belirtilmelidir.

    • Tarafların karşılıklı olarak anlaşmaları ya da anlaşamamaları,
    • Ortada bir çocuk durumu var ise çocuğun velayet durumu
    • Ya da mal durumu gibi birçok etmen, süreci uzatabilir.

    Eşler anlaşmalı bir boşanma istedikleri takdirde, bu durumların hepsine netlik kazandırmalıdır. Örneğin çocuğun kimde kalacağı, mal durumunun paylaşıp paylaşılamadığı ya da anlaşmalı boşanmanın sebebinin aynı konu bünyesinde olduğuna dair etmenler, belirtilmelidir. Hakim karşısında da bu durum aynı şekilde ifade edilmelidir. Hakim kişilerin anlaşmalı olarak boşanmadığını anladığı takdirde davayı erteler ya da dosyayı kapatır. Bu durumda da çekişmeli boşanma davasına doğru ilerler. Anlaşmalı boşanma davaları, her iki taraf için de daha az etkilenerek geçirilir. Burada evlilik belirli bir süreden sonra çeşitli etkenlerden dolayı yürütülemiyorsa, bu durum boşanma ile sonuçlanır. Boşanma davaları, anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma olarak değişkenlik gösterir. Anlaşmalı boşanma en kısa sürede sağlıklı bir şekilde yapılan, boşanma işlemidir.

    • Çocuk
    • Nafaka
    • Velayet
    • Mal rejimi gibi etmenler, bu süreç içerisinde tam anlamı ile anlaşmaya varıldıktan sonra dava açılmalıdır.

    Bu etmenlerde anlaşmaya varılmaz ise hakim davayı onaylamaz. Yani boşanma davası, anlaşmalı olarak kabul görmez ve ertelenir. Bu durumda her iki taraf için de istenmeyen bir süreçtir.

    Anlaşmalı boşanma protokolü;

    genel anlamda karşılıklı olarak tarafların aynı çatı altında çeşitli sorunlardan dolayı evliliklerini yürütemediklerinden dolayı açılır. Burada davanın açılabilmesi için protokolünde hazırlanması gerekir. Protokol her iki tarafında bir arada olması ile hazırlanır. Çekişmeli boşanmada, tek taraf hazırlayabilir. Ancak anlaşmalı boşanmada karşılıklı taraflar bir araya geldiği takdirde belirtilen ikametgah adresinde hazırlanır.

    Protokol içerisinde boşanmanın gerektirdiği her türlü detay en ince durumuna kadar yazılır. Burada tanık, delil, ispat gibi etmenler var ise bunlar da aynı şekilde ifade edilir. Böylelikle anlaşmalı boşanma başladığı gibi sağlıklı bir şekilde tamamlanır. Anlaşmalı boşanma sürecinde, avukat genel olarak istenilmeyen durumdur.

    Ancak tercih edilen sürecin, hukuki boyuta uygun şekilde yürütülmesi adına bir avukata ihtiyaç duyulabilir. Avukat alanında tecrübeli, deneyimli ve oldukça başarılı olduğu takdirde, protokolün hazırlanması, dilekçenin sunulması, hakim karşısına nasıl davranılması gerektiği gibi birçok etmen doğru olarak yer edinir.

    Anlaşmalı boşanma yorumları, hem kadın için hem de erkek için en az şekilde etkilenerek yapılan boşanma davası olarak bulunuyor. Burada reşit olmayan bir çocuk var ise, bunun velayet durumu kesinlikle oluşturulan protokol ya da dilekçe içerisinde belirtilmelidir. Reşit olmayan çocuğun hangi tarafta kalacağı, protokol içerisinde belirtilmezse hakim karşısında boşanma davası kabul görmez. Bu durum mahkeme için de geçerlidir.

    Anlaşmalı Boşanma Protokolü

    Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

    Anlaşmalı boşanma protokolünde, anlaşmalı boşanma dilekçesi tarafların bir araya gelip hazırladığı dilekçedir. Anlaşmalı boşanma dilekçesinin, mahkeme tarafından onay görmesi için hukuki boyuta uygun bir dilekçe olmalıdır. Burada anlaşmalı boşanmanın tam anlamı ile taraflar açısından netlik getirilmesi önemli bir detaydır.

    Aksi takdirde anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmaya doğru bir ilerleyiş sağlar. Dilekçe içerisinde, eşlerden herhangi biri anlaşmalı olduğuna dair netlik getirmezse boşanmaya onay verilmez. Ya da boşanma hakim kararı ile birlikte ertelenir. İki tarafında anlaşmalı olarak boşanmayı onaylaması, süreç sonrasında tekrardan bir problem olmaması için gerekir.

    Bu durum hakim karşısında da netlik kazanmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolü, eşlerden herhangi birinin bulunduğu ikamet adresine göre yazılır. Burada Aile mahkemesine gidilmesi gerekir. Aile Mahkemesi bünyesinde dilekçe yazıldığı takdirde, Asliye Hukuk mahkemelerinde görülür. Karşılıklı olarak taraflar isimlerini, kimlik bilgilerini, dilekçe içerisinde belirtir. Burada yalnızca iki nüsha yer alması önemlidir. Anlaşmalı boşanma olduğu için eşlerden herhangi birinin imzası direkt onay görmesi adına yeterli bir durumdur.

    Tercihen her iki taraf içinde anlaşmalı boşanma dilekçesini imzalamayabilme hakkı vardır. Taraflar tercihen yalnız, tercihen de avukatları ile birlikte dilekçeyi hazırlayabilir. Avukatları ile olduğu takdirde hukuki boyuta uygun bir dilekçe hazırlanır. Hukuki boyuta uygun olmayan dilekçeler, mahkemede kabul görmez. Bu da tekrardan ayrı işlemlerin yapılmasını gerektirir. Taraflardan herhangi birinin avukatı yeterlidir. Ancak ortada velayet durumu, nafaka durumu ya da çeşitli etmenler var ise her iki tarafın da avukatı olduğu takdirde süreç daha kaliteli bir şekilde yürütülür.

    Aile mahkemesine gidildiği takdirde, burada dilekçelerini hazırlayabilirler. Dilekçedeki en önemli durum, anlaşmalı boşanmanın netlik kazanmasıdır. Bu durum detaylı bir şekilde belirtilir. Burada tercihen tek bir taraf belirtebilir. Tercihen de iki tarafta anlaşmalı boşanma olduğunu belirtebilir. Aynı zamanda eksik bilgiler olmamalıdır. Yanlış verilen bilgiler yer aldığı takdirde ya da aile mahkemesinin onaylamayacağı bilgiler olduğu zaman, sürecin uzaması da mahkemedeki durumun da aynı şekilde uzamasını belirtir. Bu durumda protokol içerisinde, her iki tarafında istemeyeceği bir süreci gerektirir.

    Anlaşmalı Boşanma Protokolü İçinde Neler Olmalı?

    Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde belirli bilgiler bulunur. Bu bilgiler boşanma sürecinde bulunan taraflara ait kişisel bilgilerdir. İsim soy isim olduğu gibi T.C. kimlik numaraları kesinlikle bulunmalıdır. Tercihen belirli bir tarafın bulunduğu ikamet adresi içerisinde yazılması gerekir. Tercihen de her iki tarafın yasal olarak bulunduğu bir ikametgah adresi içerisinde yazılır.

    • Velayet durumu
    • Yoksulluk nafakası
    • İştirak nafakası
    • Ya da mal duruma gibi birçok etmen, protokol içerisinde belirtilir.

    Ortada bir konut durumu var ise bu arada kimin kalacağı da yine protokol içerisinde belirtilmesi gereken önemli bir etkendir. Anlaşmalı boşanma protokolü içeriğinde çocuğun durumu da belirtilir. Yani velayetin annede mi yoksa baba da mı olacağına dair etmen belirtildiği takdirde, davanın anlaşmalı olduğu daha kesinlik kazanır.

    Çocuğun giderlerinin kim tarafından karşılanacağı, iştirak nafakası olarak adlandırılır. İştirak nafakası içerisine, velayet hakkı kimde ise çocuğun giderleri o kişi tarafından ödenir. Bu diğer bir ifade ile katkı tutarı olarak da adlandırılır. Bu tutar aylık olarak yapılır. Yani çocuğun giderlerinin ve şekilde ödeneceği ya da bu giderleri ne kadar süreli ödeneceği gibi etmenler katkı tutarı içerisinde belirtilir.

    Anlaşmalı boşanma protokolü, oldukça kapsamlı bir protokoldür.

    Burada boşanmaya dair her türlü etmen belirtilmelidir. Bu protokol aynı zamanda hakim karşısına da sunulur. Bu sebeple detaylı bilgiler, kesinlik kazandığı takdirde süreç her iki tarafında etkilenmeyeceği şekilde sonuçlanır. Burada özellikle çocuk var ise çocukla ilgili detaylar çocuğun da onayı ile birlikte verilmelidir.

    • Anlaşmalı boşanma protokolünde, tarafların birbirleriyle ilişkili mal durumlarına açık getirilmesi gerekir.
    • Yani ortada bir ticari mülk var ise ev içerisinde bulunan eşyalar ya da araba, ev gibi çeşitli mal ve mülk kimde kalacaksa bu durum protokolde belirtilir.
    • Tercihen paylaştırma da yapılabilir.
    • Tercihen tamamen tek bir tarafa da bırakılır.

    Protokol içerisinde belirli başlıklar bulunur. Bu başlıklar net bir şekilde cevaplanmalıdır. Protokolün onay görmesi açısından, bu durum net ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gereken detaylardır. Protokol, anlaşmalı boşanmaya ve çekişmeli boşanmaya göre farklılık gözetir. Anlaşmalı boşanmada taraflar belirli bir ikametgah bölgesinde protokolü birlikte doldurabilirler. Aynı zamanda avukatları ile birlikte doldurmaları da mümkün.

    Çekişmeli boşanmada bu durum değişkenlik gösterir. Çekişmeli boşanmada tek bir taraf karşı taraf avukatı ile birlikte protokol hazırlayıp gönderebilir. Protokol avukat eşliğinde hazırlanırsa, gerekli işlemler hukuki boyuta uygun bir biçimde netlik kazanır. Burada avukat olmadığı takdirde, sürecin nasıl yönetileceği, karşı taraftan istenilmesi gereken durumlar, nafaka durumu, çocuğun velayet durumu, mal durumu, mal rejimi gibi birçok etmen, kafalarda soru işareti bırakır. Aynı zaman da hukuki boyutta da kazanımlar elde etmek için anlaşmalı boşanma avukatı ile birlikte protokol hazırlanmalıdır. Birlikte daha doğru bilgiler ile eksiksiz bir protokol yer edilir. Böylelikle anlaşmalı boşanma süreci, tam anlamıyla gerçekleşir ve sona erer.

    İlginizi Çekebilir;

     

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?