Alacak Davası | Alacak Davası Nasıl Açılır

    25.11.2021
    4.301
    Alacak Davası | Alacak Davası Nasıl Açılır

    Alacak davası Borçlar Hukuku kapsamında ele alınan bir kalemdir. Bu noktada bir borcun ortaya çıkmasının sonrasında mahkemeye bu borcun sunulması ve tahsil edilmesinin istenmesi için öncelikli olarak borcun varlığına ilişkin hukuki bir kanıt sunmanız gerekmektedir. Hukuki bir kanıt sunamayan kişilerin borcu direkt olarak yansıtmasa da varlığına işaret eden bir ikinci kanıt sunması istenecektir. Bunun da temin edilmemesi durumunda alacak davasının olumlu sonuçlanma olasılığının büyük ölçüde ortadan kalkacağının da farkında olmalısınız. Borcun varlığının kanıtlanması oldukça önemlidir.

    Alacak Davası Hangi Dava Türü?

    Bazı durumlarda kişilerin senet ya da çek alacak uygun durumda olmaması söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda temerrüde düşen borçların ödenme safhasının tamamlanması için senet olmasa da en azından yazılı bir beyanın bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde bu borcun kanıtlanması için borçlu kişiden yemin eda edilmesinin dışında elinizde seçenek kalmayacaktır.

    Senetsiz alacak davası hangi sözleşmeden doğduğuna bağlı olarak yetkili mahkeme konusunda değişimler söz konusu olabilmektedir. Bu şekilde başvuru yapılacak olan mahkeme de dahil olmak üzere başvurunun takip edildiği adımlara kadar her aşamada sorunsuz bir alt yapının sunulması gerekmektedir. Avukatınızın alacak davalarında daha öncesinde tecrübe sahibi olması durumunda davanızdan olumlu yanıt alma olasılığınızın yükseleceği ve dava sürecinin sizin için maddi manevi daha sorunsuz geçeceği belirtilmelidir.

    Alacak Davası Hangi Mahkeme Yetkili?

    Alacak davası hangi mahkemede; ikamet ettiğiniz yerel mahkeme üzerinden başvurunun yapılması ve dava açma sürecinin tamamlanması sağlanacaktır. Hangi yetkili mahkemenin bu süreç ile ilgileneceğine ise sunacağınız belge ve sözleşmeler yön verecektir. Örneğin kiradan doğan alacaklardan kaynaklanan davaların sulh hukuk mahkemelerinde görülmesine karar verilir. Avukatınız hangi mahkemenin yetkili olduğu da dahil olmak üzere daha birçok aşamada size gerekli olan desteği sorunsuz bir biçimde sunacaktır. Alacak davası konusunda avukattan yardım alarak başvurunuzu yanlış mahkemeye yapma ve görevsizlik yanıtı alma gibi unsurlardan da kurtulmuş olacaksınız.

    Alacak Verecek Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

    Alacak davası kişilerin itirazlarına, borcun belge ile kanıtlanıp kanıtlanmadığına, borçlunun borcuna itiraz etmesine ve metni tespit davalarına kadar birçok farklı aşamayı da kapsayabilmektedir. Borçlunun menfi tespit davası açması durumunda hakkında icra takibi açılan kişinin bu icraya düşen borcun kendinin olmadığını iddia etme hakkı vardır. Fakat açılan menfi tedbir davasının icra takibini kendiliğinden durdurmadığını bilmelisiniz. Yeni icra tedbirlerinin açılmasına da engel olmayacaktır. icra takibinin ortadan kaldırılması için kişilerin bir teminat göstererek ayrıca bir başvuruda bulunması gerekecektir. Borçlunun borcunu ödemesinin sonrasında ise menfi tespit davası açması mümkün değildir. Borcun ödenmesi durumunda istirdat davası açmanız gerekecektir. Bu davanın olumlu sonuçlanması durumunda sizden alınan miktarın ve tüm dava tutarının tarafınıza iade edilmesi sağlanır.

    Belgesiz Alacak Davası Olur Mu?

    Belgesiz alacak davası olur mu; bazı durumlarda kişilerin alacaklarını belge ile kanıtlayacak bir fırsatı olmayabilir. Bu noktada illa hukuki geçerliliği olan noter onaylı belge olmasa dahi en azından bir kağıdın üzerine gayri resmi şekilde alınan not ya da belirtilen tutarın dahi mahkemede delil olarak ele alınabileceğinin de ayrıca dile getirilmesi gerekir. Bu aşamada illa imza da şart değildir. İmza olmasa dahi size bir ödeme planı vaat eden belge olması da mahkemeye sunulabilmektedir.

    Sunulan bu belgeler ile dava açabilmeniz mümkün olsa da size garantili bir olumlu yanıt alınacak icra sürecinden söz edilmeyeceğini de bilmelisiniz. Borçlunun borcuna itiraz etmesi menfi tespit talep etmesi de olası hususlar arasındadır. Bu süreç içerisinde belgesiz olan alacak davalarında söz şahadet istenmesi mümkündür. Borçlunun namusu ve şerefi üzerine borcu olmadığını bildirmesi durumunda bu konuda ayrıca bir yöntem bulunmayacak ve alacak davasından da olumlu yanıt alma olasılığının ortadan kalacağını göreceksiniz. Kişilerin sadece mahkemeye giderek borcu olmadığına dair bir beyanda bulunması dahi yeterli olacaktır. Bu şekilde borçlu olduğunu kanıtlayan ayrıca bir belge de bulunmadığı için sorunsuz şekilde başvurunun yapılması sağlanır.

    Senet Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

    Alacak davası dilekçesi Sulh Hukuk mahkemeleri bu konuda görevli kılınmıştır. Senet davalarının asıl sıkıntılı olan noktası kişilerin üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığının olmamasıdır. Senet sahibi olan kişinin borcunu ödemesi durumunda sizin bu senedi icraya koyma hakkınız vardır. Fakat borçlunun üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığı bulunmuyorsa sizin bu senet ile herhangi bir maddi birikim tahsil etme hakkınız olmayacaktır. Bu aşamada kişilerin senetsiz bir şekilde alacak davası açmaları da söz konusu olabilmektedir. Bu davaları açmak mümkün olsa da olumlu yanıt alınmama olasılığını da göz önünde bulundurmalısınız. Alacak davalarında kişilerin tanık dinletmesi mümkün değildir. Bu tür davalarda kişilerin

    Elimde Senet Var Ne Yapmalıyım?

    Alacak davası ne kadar sürer; alacak davasının standart bir şekilde süreceği zaman aralığını bildirmek mümkün değildir. Kişilerin bu noktada elindeki senedi sorunsuz bir biçimde yürütmeye koyması durumunda karşı tarafın eğer üzerinde bir mal varlığı varsa buna icra takibi başlatması mümkün kılınabilir. Fakat senedi imzalayan borç sahibinin üzerinde herhangi bir mal varlığı bulunmuyorsa sizin bu senet üzerinden hukuki bir dayanağa dikkat ederek borç tahsil etmeniz maalesef ki mümkün olmayacaktır. Alacak davasının daha kısa sürede tamamlanması için kişilerin sunmuş oldukları belgeler arasında karşı tarafın borcunu kabul ettiğini onaylayan dokümanların olması zorunludur. Bu şekilde elinizdeki dokümanlar ile zamanında ödenmemiş olan borcun tarafınıza tahsil edilmesini sağlayabilirsiniz. Elinde yeterince yazılı hukuki nitelik taşıyan delil bulunmayan kişilerin ise alacak davalarından müspet sonuç almasının oldukça zor olduğunu da belirtmek gerekir.

    Senedin Geçerli Olması İçin Ne Gerekir?

    Senedin geçerli olması için bir ödeme planı vaat etmesi gerekmektedir. Bir ödeme vaat etmeyen belgeler senet başlığında değerlendirilmeyecektir. Lehtar olarak belirtilen tarafın adının ve soyadının bulunması gerekir. Bu noktada açık ve anlaşılır bir şekilde yazılmış olmasına da ayrıca özen gösterilmelidir. Senedin geçerli olması adına bu unsurların yanı sıra hem düzenleme günü hem de tarafların imzalarının da bulunması gerekir. Bu bilgilerde bir eksiklik bulunması durumunda başvurunun onay almayacağının ayrıca bildirilmesi gerekir.

    Senet biçimi ve koşulları konusunda sıkıntılı olan bir dokümanın mahkemeye delil olarak sunulması durumunda karşı tarafın bu biçim uyumsuzluğu sebebi ile karşı savunmaya geçileceğini de unutmamalısınız. Kişilerin senet düzenleme adımlarından noterden gerekli olan yardımı alma ve mümkünse senedi de noter onaylı şekilde tamamlaması önerilmektedir. Bu şekilde ilerleyen aşamalarda ödemeye dair bir sorun yaşandığı zaman ödeme planında aksaklık olmadan sürecin resmi belge ışığında alacak davası ile sonuçlandırılması sağlanır.

    Vadesi Dolmuş Senet Nasıl Tahsil Edilir?

    Alacak davası kapsamında elinizde bir senet bulunuyorsa bu senedin uygun koşullarda düzenlenmiş olması durumunda herhangi bir sorun yaşamadan başvuru adımınızı tamamlayabilirsiniz. Senedin şekil uygunluğu bakımından bir sorunu olmaması durumunda anında alacak davasında nitelikli biri delil olarak kullanılması mümkün kılınmaktadır. Alacak davasında daha öncesinde olumlu dava sonuçlarına imza atan avukatlar ile iş birliği yapmak sizin için çok daha verimli olacaktır.

    İlginizi Çekebilir;

    https://yaseminmersin.av.tr/tazminat-davasi/

    https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasi-nasil-acilir/

    https://yaseminmersin.av.tr/kac-yil-ayri-yasamak-bosanma-sebebidir/

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Av. Yasemin Mersin
    Av. Yasemin Mersin
    Merhaba
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?