
Anlaşmalı boşanma, evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin, boşanma sonucunda doğacak yükümlülükleri kabul ederek anlaşmaya varması sonucunda açılacak boşanma davasıdır. Bu davanın açılması için 1 yıl dolması zorunludur. Evlilikten 1 yıl sonra eşler, anlaşma metnini mahkemeye sunarak boşanma davası açabilir. Anlaşmalı davaların süreci çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısadır.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Ne Yapmalı?
Anlaşmalı yolla boşanmak için evliliğin 1 yıldır devam ediyor olması gerekir. 1 yılın dolması ardından eşlerin anlaşma metni düzenlemesi gerekir. Anlaşma metni evlilik birliğinin sonlandırılması için geçerli bir sebebe bağlı olarak düzenlenmelidir. Boşanmak için özel veya genel sebeplerden en az birinin olması zorunludur. Boşanmak isteyen tarafların, boşanmadan doğacak sonuçları karşılıklı olarak kabul etmesi gerekir. Nafaka ve tazminat alınacaksa taraflar bu konuda anlaşmaya varmış olmalı ve mahkemeye dilekçe ile sunmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davasını Kim Açmalı?
Anlaşmalı olarak boşanmak, eşlerin boşanmak için ortak karar alması ve boşanmadan doğacak sonuçları karşılık olarak kabul etmesidir. Bu davanın açılması için boşanmak isteyen kişilerin anlaşma metni düzenlemesi gerekir. Boşanma davalarında davayı hangi tarafın açtığı önemli değildir. Taraflardan biri dava açarak anlaşma metni ile mahkemeye başvurmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Tek Taraflı Açılır Mı?
Boşanma davasının açılması için evlilik birliğini sonlandıracak geçerli bir sebebin olması gerekir. Her iki tarafın da evliliğini sonlandırmak istemesi ve boşanmadan doğacak sonuçları kabul etmesi halinde anlaşmalı gerçekleşir. Boşanmak isteyen taraflardan biri boşanma davası açabilir. Bu davalarda davayı kimin açtığı önemlidir. Boşanma davası tek taraflı açılabilir ve mahkemeye anlaşma metni sunularak dava süreci başlatılabilir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Verildikten Kaç Gün Sonra Mahkeme Olur?
Boşanma davasının açılması için eşlerin boşanmak için kanunen geçerli bir sebep sunması gerekir. Türk Medeni Kanunu’na göre genel ve özel sebeplerden birinin oluşması boşanma davası için yeterlidir. Boşanmak isteyen kişilerin anlaşmaya varması ve anlaşma metni düzenlemesi gerekir. Boşanma dilekçesinde anlaşma sağlanan konulara değinilmelidir. Dilekçe verilmesi ardından mahkeme 1 gün veya 30 gün sonraya kadar duruşma tarihi verebilir.
İlginizi Çekebilir;
Anlaşmalı boşanma dilekçe örneği