Boşanma Davasında Koruma Talebi; Boşanma davası açıldığında eşlerden birinin şiddet görmesi, tehdit edilmesi, psikolojik şiddete maruz kalması halinde koruma kararı dava sürecinde herhangi bir zamanda alınabilir. Boşanma davasında her iki tarafın da can ve mal güvenliğinin sağlanması için koruma kararı alınması mümkündür. Koruma kararına uymayan taraf hapis ve para cezasına çarptırılır.
Koruma Kararı İçin Nereye Başvurulur?
Boşanma davasında koruma talebi her iki eşin için istenebilir. Koruma talebi istenmesi için taraflardan birini can ve mal güvenliğinin olmaması, fiziksel veya psikolojik şiddete uğraması gerekir. Koruma kararı talep edilmesi için tarafların delilleri olması gerekir. Koruma tedbiri davanın görüldüğü mahkemece verilir. Koruma tedbirinin verilmesi için mağdur tarafın başvuru yapması gerekir. Başvuru mağdur tarafın bağlı olduğu polis merkezine yapılmalıdır. Polis merkezine başvuru yapıldıktan sonra koruma tedbiri mülki amirler ve kolluk amiri tarafından da verilebilir.
Koruma Talebi Dilekçesi Nereye Verilir?
Boşanma davasında koruma talebi taraflar için alınacağı gibi çocuklar için de alınabilir. Can ve mal güvenliği olmayan taraf polis merkezine başvuru yapmalıdır. Mağdur taraf başvuru yapmadığı sürece koruma kararı alınmaz. Koruma tedbiri için dilekçe polis merkezine verilmelidir. Dilekçe verilmesi ardından kolluk amiri veya Aile Mahkemesi koruma tedbiri verebilir.
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Aldırılır?
Boşanma davalarında koruma talebi mağdur tarafın polis merkezine başvuru yapması halinde verilir. Koruma kararının verilmesi için mağdur tarafın can ve mal güvenliliğinin olmaması, fiziksel veya psikolojik şiddete uğraması, tehdit altında olması gerekir. Uzaklaştırma kararı çıkarılması için karakol, Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri yetkilidir. Uzaklaştırma talebi dilekçesi verilerek uzaklaştırma kararı alınması mümkündür.
Uzaklaştırma Kararı Süresi Bitince Ne Olur?
Uzaklaştırma kararı alınması için mağdur tarafından polis merkezine başvuru yapması ve dilekçe vermesi gerekir. Dilekçe verilmesi ardından alınan uzaklaştırma kararının süresi dolduğunda kısıtlayıcı bir durum söz konusu değildir. Koruma kararı alınan kişi hala şiddet görmeye devam ediyor ve can güvenliği yoksa, psikolojik şiddete maruz kalıyorsa yeniden uzaklaştırma kararı talebinde bulunmalıdır. Uzaklaştırma kararı alınması için karakol veya Aile Mahkemesine dilekçe verilmelidir.
İlginizi Çekebilir;
https://yaseminmersin.av.tr/bosanma-davasi-nasil-acilir/
https://yaseminmersin.av.tr/trafik-kazasi-avukati-istanbul/
https://yaseminmersin.av.tr/kadinlik-gorevini-yapmama-bosanma-yargitay-karari/